Binda: Omzet klein ondernemerschap gedaald met 30%
08 Jan 2014, 01:00
foto
Sham Binda, voorzitter Akmos


"De omzet van klein ondernemerschap in Suriname is drastisch gedaald met 30%", zegt Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos). Dit komt volgens hem doordat de koopkracht is gedaald.

''Maar daarnaast heb je nog ontzettend veel bedrijven die verspreid zijn over het hele gebied, waardoor de spoeling dunner is geworden en dus de grote omzetten niet meer worden gehaald''. Een andere factor die ertoe heeft bijgedragen dat minder verkocht is, zijn de acties van grote winkels om tot 20.00 uur open te zijn. ''Ook de mensen in de malls zullen uiteindelijk de sterke concurrentie gaan voelen'', voorspelt de ondernemer. Hij zegt dat klein ondernemerschap niet beter op is geworden de afgelopen jaren. De meeste bedrijven die ook beginnen, kampen met een tekort aan kwalitatief personeel. ''Ze moeten het zelfs doen met studenten''.

Niet ondernemersvriendelijk
Binda wijst er op dat de macro-economische vooruitgang die Suriname meemaakt komt door de goudbedrijven. Echter heeft de regering afgelopen jaar minder inkomsten binnengehaald doordat de goudbedrijven bezig zijn met mega-investeringen. Zo wordt er buitenlands personeel vanuit de Filipijnen en Thailand gehaald dat heel veel geld kost, terwijl de verdiencapaciteit van Suriname niet toeneemt.

Binda zegt de concurrentiepositie van Surinaamse ondernemers niet versterkt kan worden, omdat de landbouwsector op sterven na dood is. De bedrijven in deze sector hebben niet kunnen zorgen voor een goed economische balans, omdat de overheid volgens Binda heeft nagelaten goed beleid te voeren. ''Kijk maar eens in de winkels. Die worden overspoeld met producten uit de buitenlandse markt. Om sterker te staan moet je komen met een integraal en transparant plan waardoor de verdiencapaciteit wordt verbeterd. Binda vindt dat de regering moet gaan werken aan de landbouwsector. Het beleid is op dit ogenblik volgens hem niet ondernemersvriendelijk.

ASP
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May