Jane Yellen eerste vrouwelijke president Fed
07 Jan 2014, 10:00
foto
In haar 100-jarige geschiedenis krijgt de Amerikaanse Centrale Bank een vrouwelijke president, Jane Yellen. (Getty Images)


Jane Yellen wordt de eerste vrouw die de Amerikaanse Centrale Bank in haar 100-jarige geschiedenis gaat leiden. De Amerikaanse Senaat heeft haar benoeming als volgende president van de Federal Reserve (Fed) bevestigd.

Yellen kreeg de zegen van 56 senatoren tegen 26. Veel van de Senaatsleden waren afwezig tijdens de stemming door het slechte weer. De Senaatsstemming was de laatste procedurele horde voor de 67-jarige. Op 1 februari neemt ze over van Ben Bernanke.

President Barack Obama heeft de stemming verwelkomd. In een verklaring zei hij: "Het Amerikaanse volk zal een felle kampioen hebben die begrijpt dat het verbeteren van de levensstandaard van de Amerikaanse werknemers en hun gezinnen en het creëren van banen, het uiteindelijke doel is van het economisch en financieel beleid. "

Moeilijke weg
Oorspronkelijk afkomstig uit Brooklyn, New York, heeft Yellen gediend als raadsvoorzitter van de economische adviseurs onder voormalige Amerikaanse president Bill Clinton. Ze was hoogleraar economie aan de Universiteit van Californië, Berkeley.

Veel senatoren hebben haar lange termijn visie op werkloosheid geprezen tijdens de stemming. Yellen is de eerste Fed-voorzitter die is genomineerd door een democratische president sinds Paul Volcker die functie verliet in 1987.

Yellen wordt geconfronteerd met een moeilijke weg, zodra Bernanke na 8 jaar aftreedt. Hoewel de meeste analisten verwachten dat Yellen de inspanningen van Bernanke om de Amerikaanse economie te stimuleren door de korte termijn rentevoeten laag te houden zal continueren, zal ze uiteindelijk worden geconfronteerd met onbekend terrein op het moment dat de centrale bank zijn buitengewone maatregelen zal intrekken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May