Overheidsinkomsten vorig jaar afgenomen met 30%
07 Jan 2014, 06:00
foto
De inkomsten van de grote mijnbouwbedrijven zijn met 30% gedaald het afgelopen jaar. (Voorlopige cijfers CBvS)


In financieel-monetair opzicht was 2013 een moeilijk jaar. "Exportopbrengsten zijn gedaald en overheidsinkomsten gestagneerd, vooral vanwege de daling van de goudprijs. De inkomsten waren ongeveer 30% minder dan 2012 en daalden met US$ 120 miljoen. De staatsuitgaven namen toe met 22%. De staatsfinanciën waren niet helemaal in lijn met de ontvangsten, maar zijn wel sterk verbeterd het laatste kwartaal", zegt de president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Gillmore Hoefdraad aan Starnieuws.

De monetaire autoriteit merkt op dat Suriname een kleine open economie is en de exporteur van slechts enkele producten. Hierdoor is het land kwetsbaar als er prijzen kelderen en als de rentes op de internationale kapitaalmarkt omhoog gaan. Het afgelopen jaar zijn de monetaire reserves gedaald met US$ 255 miljoen door minder inkomsten, valuta-interventies en grotere vraag vanuit oliemaatschappijen, deelt Hoefdraad mee. De internationale reserve daalde van ruim US$ 1 miljard naar US$ 752 miljoen.

Hoefdraad merkt op dat de opgebouwde internationale reserves de CBvS in staat hebben gesteld de druk op de wisselkoers succesvol te pareren.
"Onze monetaire politiekvoering zal zich altijd aanpassen aan de verandering op fiscaal gebied, betalingsbalans en de algemene economische condities.
De Centrale Bank zal haar instrumenten altijd gebruiken om de binnenlandse vraag en importen in lijn te brengen met de mogelijkheid van het land om deviezen te genereren. De Centrale Bank zal niet toestaan dat de binnenlandse inflatie weer zal opkomen of dat onze internationale reserves positie zodanig verslechtert dat het de stabiliteit van de munt in gevaar brengt. We zullen dus altijd actie ondernemen als de macrostabiliteit in gevaar komt", garandeert Hoefdraad.



Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May