Hoefdraad: Inflatie afgelopen jaar tussen 1 tot 2%
07 Jan 2014, 02:00
foto
Valuta-interventie op maandbasis. (Bron: CBvS)


De inflatie voor het afgelopen jaar zal zeer gunstig zijn en tussen de 1 tot 2 procent liggen. "De afwezigheid van inflatie pressie en de stabiliteit van de wisselkoers is ook een reflectie van een gezonde economie, voldoende deviezen reserve, en het vertrouwen van het publiek in het macro-economisch management", concludeert de president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Gillmore Hoefdraad.

De bankpresident schrijft de lage inflatie toe aan monetaire maatregelen en verdediging van de wisselkoers. De jaareinde inflatie zal dichtbij de 1% zijn en het jaargemiddelde zal onder de 2% uitkomen, verwacht de CBvS. Hoefdraad merkt tegenover Starnieuws op dat vanaf het begin is benadrukt dat bij een lage inflatie de overheid minder hoeft uit te geven om het reële inkomen te verbeteren. Als er geen geldontwaarding is, blijft de koopkracht gehandhaafd.

Geldontwaarding tegengegaan
In september zijn de kasreserve percentages van de banken verhoogd door de CBvS. Voor de SRD ging de kasreserve van 25 naar 30% en voor vreemde valuta van 45 naar 50%. De reden hiertoe was dat de kredietgroei boven de reële economische groei was, vermeerderd met de inflatie. "De CBvS heeft de valutamarktordening maatregelen moeten treffen om vraag en aanbod van vreemde valuta op elkaar af te stemmen en zodoende excessieve druk op de wisselkoers te voorkomen".

De Centrale Bank brengt in herinnering dat in het verleden ook interventies werden gepleegd indien er een tijdelijke schaarste aan vreemde valuta bij de banken dreigde. "Als monetaire autoriteit stelt de bank immers alles in het werk voor een vlotte markt voor valutaverwisselingen en importbetalingen. Hiermee worden economische bedrijvigheid en groei gestimuleerd. De interventies hebben eveneens als doel om die bandbreedte te verdedigen, aangezien een stabiele koers bijdraagt tot rust en bevorderlijk is voor investeringen in de economie", legt Hoefdraad uit. Na de interventie eind september is deze verder afgenomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May