Fols en BvL vastbesloten loonsverhoging af te dwingen
07 Jan 2014, 04:00
foto
Marcelino Nerkust, president van de Fols, en Wilgo Valies, voorzitter van de BvL.


De Bond van Leraren (BvL) en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols), zijn vast van plan dit jaar een loonsverhoging bij de regering af te dwingen. De bonden hebben al afgesproken binnenkort met elkaar te overleggen welke strategie ze zullen volgen om hun doel te bereiken.


“In eerste instantie willen wij de regering om de tafel krijgen om gemaakte afspraken na te komen en onderbroken gesprekken voort te zetten”, zegt Fols-president Marcelino Nerkust aan Starnieuws. Nerkust én BvL-voorzitter Wilgo Valies benadrukken dat in 2013 de regering hen in de steek heeft gelaten, midden in een proces waar gesproken werd over de primaire voorzieningen van onderwijsgevenden in Suriname. Er is gesproken over hoe invulling te geven aan wat genoemd wordt permanente educatie. “De regering is toen met een voorstel gekomen waarin wij ons niet direct konden terugvinden. Daarna hebben wij samen met de vicepresident en de minister van Binnenlandse Zaken informeel gezeten om een ander model te bespreken. De afspraak was dat wij in oktober wederom zouden vergaderen, maar de regering heeft het sindsdien laten afweten”, legt Nerkust uit.

Positie verslechterd
Het stoort de bonden dat brieven en telefoontjes naar het kabinet van vicepresident Robert Ameerali om de besprekingen voort te zetten, tot nu toe onbeantwoord zijn gebleven. “Maar we bereiken ook een moment waarop we zeggen tot hier en niet verder”, zegt Valies. “Dat nu ook nog gesproken moet worden over een loonsverhoging komt allemaal daardoor”, zegt Nerkust. De Fols-president zegt dat hoe ook rekening gehouden kan worden met de financiële positie van de regering en waarschijnlijk de inflatie kunstmatig laag zal worden gehouden, er is sprake geweest van een economische groei. “Die indicatoren zijn belangrijk voor de besprekingen”, zegt Nerkust.

De onderwijsbonden vinden dat intussen de positie van onderwijsgevenden in Suriname sterk is gedaald. Zeker als die wordt vergeleken met vergelijkbare groepen in de samenleving. Valies vindt hierin ondersteuning in een presentatie van assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons die onder andere op een onderwijsseminar heeft benadrukt hoe onderbetaald het beroep van leerkracht is. “We moeten vooral voorkomen dat de motivatie bij de leerkrachten komt weg te vallen en daarmee de kwaliteit van het onderwijs in gevaar komt", zegt Valies.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May