Lloyd Read: 'We moeten het tij keren...'
06 Jan 2014, 02:00
foto
Lloyd Read, voorzitter van de SWOS.


2013 is voor de voorzitter van de Staatsolie Werknemersorganisatie (SWOS), Lloyd Read, een keerpunt geweest. “Een weg die ik niet wil opgaan.” Hij vindt dat het niet zo kan zijn dat het goed gaat met de cijfers van Staatsolie, en tegelijkertijd dat het niet goed gaat met “ons gedrag en onze attitude.”


De vakbondsman vindt dat Staatsolie zich op een kruispunt bevindt. “We zijn naar binnen gekeerd, waardoor wij niet meer kritisch staan tegenover onszelf, tegenover wat we dagelijks doen, de gevolgen van onze besluiten.” In zijn speech ter afsluiting van 2013 heeft hij de mensen voorgehouden dat “het geloof in eigen kunnen” intern langzaam aan het wegdrijven is.

Read heeft zijn stelling gestaafd door aan te tonen dat het aantal buitenlanders dat wordt aangetrokken steeds groter wordt, zonder dat de mensen binnenshuis worden klaargestoomd. “En als ze worden klaargemaakt om een bepaalde job te vervullen, is het een grote twijfel of ze ooit benoemd zullen worden in de functie.” Hij zegt dat belangrijke functies bij het ontstaan van vacatures voorbij gaan aan de eigen mensen. Sommigen hebben maanden soms jaren waargenomen in die betreffende functie, maar worden niet daarin benoemd, vatte Read samen. “Dit heeft allemaal te maken met het opvolgingsbeleid binnen het bedrijf dat aanmerkelijk aan verbetering toe is.”

Tij keren
SWOS maakt zich zorgen over de zorg voor het eigen personeel dat langzaam aan het afglijden is. Reed heeft erop gewezen dat er een tijd was dat ze met zijn allen als collectief Staatsolie waren met als doel iets moois en belangrijks voor Suriname te doen. Vorig jaar maakte de vakbondsleider al gewag van de gevaren van de voortschrijdende individualisering in zowel de samenleving als binnen Staatsolie. “Ik zie dat er op dat stuk geen verbetering optreedt. We moeten het tij keren en leiderschap laten zien.”

In een hartstochtelijke oproep heeft hij het management van Staatsolie en alle leidinggevenden alsook de vakbondsleiders aangemaand het voorbeeld te geven en leiderschap te tonen. “Als we zo doorgaan en onze mensen niet waarderen, komt er een cultuur van onverschilligheid, wat uiteindelijk zal leiden tot een groot financieel verlies, verlies van al datgene waarvoor wij en velen voor ons zich hebben ingezet.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May