RO gaat voor versnelde ontwikkeling binnenland
03 Jan 2014, 08:00
foto
Minister Stanley Betterson


Het versneld blijven ontwikkelen van het binnenland geniet dit jaar hoge prioriteit van minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling (RO). De verschillende schakels zijn volgens de bewindsman al in stelling gebracht. Het gaat om onder meer het bevorderen van werkgelegenheid, schone en betrouwbare energie, telecommunicatie faciliteiten creëren en het reconditioneren en aanleggen van wegen.

Betterson blikt tevreden terug op het afgelopen jaar. Door de inzet van het ministerie zijn veel beleidsdoelen gerealiseerd. In vogelvlucht geeft de bewindsman aan dat wat de ontwikkeling van het binnenland betreft in 2013 zes multifunctionele gebouwen en vier kantoren voor bestuursopzichters zijn opgezet. Voorts zijn er meer dan 25 betonnen steigers en twee betonnen bruggen gebouwd.
Ook is er voor meer dan honderd km aan wegen gereconditioneerd te Brokopondo, Saramacca, Coronie, Marowijne en Wanica. De minister meent verder inhoud te zullen geven aan rurale planning in samenwerking met diverse donoren en bevriende naties waaronder China. Ook zal RO in 2014 verder uitvoering geven aan de herstructurering van gemeenschapsbos in samenwerking met het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer.

Binnenland en districten
De minister meent dat dit jaar door bundeling van standpunten van marrons en inheemsen een oplossing voor het grondenrechtenvraagstuk komt. Dit geldt ook voor de demarcatie van de gebieden van de in stamverband levende groepen. Voor de verdere ontwikkeling van het binnenland is het volgens Betterson ook nodig dat het kabinet van de Graman wordt geïnstitutionaliseerd. Hiermee wil hij dat de communicatie tussen overheid en traditioneel gezag verbeteren.

Alle districten zijn nu volgens de bewindsman binnen het decentralisatieproces level 1 gecertificeerd en hebben de bestuursressorten Kabalebo en Boven Saramacca hun eigen districtscommissaris. Er zal een evaluatie van het decentralisatieprogramma DLGP 1 en 2 plaatsvinden en in beheer nemen van DLGP door onderdirectoraat Districtsbestuur en Decentralisatie. De minister zal zich blijven inzetten voor de regionalisering van de begroting voor de districten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May