Pagara-festijn 'hartje stad' opnieuw groot succes
31 Dec 2013, 17:25
foto
De laatste knallen van de pagara's oogsten veel gejuich. (Beeld: René Gompers)


'Paramaribohohoo!' galmde het op de hoek van de Jodenbree- en de Domineestraat. Er werd uit volle borst meegezongen met de zangers op de soundtrucks. Langzaam baande de versierde vrachtwagen zich een weg door de de mensenzee in het centrum van Paramaribo. Duizenden waren zoals elk jaar getogen naar 'hartje stad' om het 'pagarafestijn' mee te maken en de 'owru yari' sfeer te proeven.

De politie en brandweer hadden handen vol werk om de mensen van de meterslange 'pagara's' weg te houden. "Nog één foto meneer. Eventjes, eventjes", klonk het vaak wanneer er weer iemand verwijderd werd die een plaatje van zichzelf wilde schieten met vuurwerk op de achtergrond. Een menigte fotografen en camerapersonen dromde samen om het verloop van de ontploffende 'bombels' te volgen. Hun neuzen bedekt met één hand, de andere vooruitgeschoven om het 'wegschietende 2013' vast te leggen liep de menigte stapvoets achter de ratelende 'pagara's' aan, de dikke rook trotserend. Enkelen pasten nieuwe technologieën toe om het festijn vast te leggen. Twee mini drones legden vanuit een veilige hoogte het evenement vast. Aan het eind bij elke 'grote' ontploffing brak het publiek uit in gejuich. Heel veel mensen maakten dankbaar gebruik van de oordopjes die de brandweer verstrekte. Tegen de rondvliegende delen van het ontploffend vuurwerk was er minder bescherming. Een enkeling opende een paraplu terwijl anderen met de ruggen gekeerd het spektakel beleefden.

Positief 2014
De regen zorgde voor een pauze. Een muziekband hield een aantal mensen bezig tijdens het onweer. De benen werden losgegooid op kawinamuziek tot de zon weer verscheen. Daarna ging het afschieten vrolijk verder. De fototoestellen, videocamera's, tablets en mobieltjes werden weer opgepakt om de volgende golf van vuurwerk te vereeuwigen. De straten, ondertussen rood gekleurd van vuurwerkrestanten, vulden zich na de 'bombeltijd' met muzikanten, brassbands en dansende mensen. Twee soundtrucks kregen pas goed de aandacht van de menigte toen 'Paramaribo', een nieuw nummer van Kenny B en Jeffrey Spalburg, live vertolkt werd door enkele zangers.
"2014 wordt een tof jaar", voorspellen verschillende bezoekers. Zij zien geweldige dingen gebeuren. Anderen hebben zich voorgenomen om veel geld te verdienen en zich uit te leven.

Terwijl de laatste tonen wegebben en het afschieten uitsterft, stroomt de mensenzee uit het centrum. De meesten gaan naar huis om zich thuis voor te bereiden op de jaarwisseling. De afgezette straten zijn ondertussen weer opengesteld. Vrolijk verlaten de meeste mensen de rode straten in de binnenstad.
"Ik heb niets beters te zoeken dan positiviteit", zegt Rehuel die zich een weg baant tussen de menigte. "Niets anders dan positief in 2014."

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May