Regen krikt groenteprijzen op
28 Dec 2013, 14:45
foto
De groente-aanplanten liggen grotendeels blank door de vele regen.


Voor de meeste landbouwers is de vele regen van de afgelopen dagen een ellende voor hun aanplant. Voor een kleiner deel, dat zijn aanplant heeft kunnen veiligstellen, betekent het echter dat ze in de komende weken betere prijzen zullen krijgen voor hun producten. De groenteprijzen waren de afgelopen weken laag door een groot aanbod.

“Zo gaat het in deze sector,” zegt Wim Bajnath, voorzitter van de landbouwcoöperatie Kwatta aan Starnieuws. Zijn bestuur is zondag bij acclamatie voor de derde maal gekozen voor twee jaar. Bajnath wijst erop dat de landbouwer steeds meer rekening moet houden met de klimaatverandering. De boeren in de laaggelegen gebieden lijden de grootste verliezen. De aanplant te Weg naar Zee ligt voor 50 tot 60% onder water, weet de landbouwer. Hij schat dat landelijk dat aantal tussen de 40 en 50% zit. Ook aanplanten te Eureka en Saramacca hebben zwaar te lijden van de zware regens.

“Er zijn te weinig boeren die zijn afgestemd op de gevolgen van de klimaatverandering en we krijgen geen trainingen in onder andere risico- en waterbeheersing.” Het is een klaagzang die regeringen jarenlang moeten aanhoren, “de boeren worden aan hun lot overgelaten, alleen de boer weet hoe hij zich eruit moet zien te redden.”

Bajnath voorspelt dat het aanbod van groenten in de komende weken kleiner zal zijn, waardoor de prijzen zullen stijgen. “Vergeleken met deze tijd van het jaar vorig jaar, zal er een verschil te merken zijn in de prijzen.” Als hij de balans voor dit jaar opmaakt, zegt de coöperatie-voorman dat het dit jaar slechter is gegaan. De weersomstandigheden waren vorig jaar gunstiger, waardoor de boeren ook betere prijzen hebben gekregen voor hun waar. Bajnath haast zich om te zeggen dat groente niet onbetaalbaar wordt in de komende weken, “maar er zal in elk geval geen sprake zijn van het dumpen van groenten zoals vorig jaar in deze periode.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May