VHP op slachtvee-tentoonstelling: Import niet nodig
23 Dec 2013, 00:00
foto
VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi in gesprek met boeren op de vee-tentoonstelling. (Foto: Raoul Lith)


Met een eendaagse ‘mini slachtvee tentoonstelling’ heeft de VHP duidelijk willen maken dat er genoeg groeimogelijkheden zijn in de veeteeltsector. De tentoonstelling werd zondag gehouden aan de Indira Gandhiweg, op het terrein van dierenarts Ganpat. De discussies over de potentie van veeteelt in Suriname van de afgelopen periode zijn hiervoor aanleiding geweest. “Deze tentoonstelling moet ook tegen de achtergrond van de import van buitenlands vee worden gezien. Ons standpunt is duidelijk dat wij dit niet goedkeuren”, zegt VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi aan Starnieuws.

Dayanand Dwarka van de VHP Agrarische Raad herinnert zich dat de laatste vee-tentoonstelling langer dan dertig jaar geleden gehouden is. “Het zolang uitblijven van een tentoonstelling en de perikelen rondom de import van levend slachtvee door de huidige regering, zijn redenen waarom we zijn gekomen met dit initiatief. Alle stakeholders hebben gezegd dat er geen levend slachtvee nodig is. We hebben het de regering afgeraden”, deelt Dwarka mee.

Genoeg potentie
Volgens Santokhi heeft de Surinaamse markt genoeg potentie. Hij stelt voor dat er liever runderen worden gehaald voor de voortplanting, als de regering zo nodig vee wil importeren. “Hierdoor kunnen we onze rassen verder veredelen en de kwaliteit van de sector ook verbeteren”. De VHP-voorzitter vindt dat de ‘veeteelt- en de agrarische sector’ op de agenda van alle politieke partijen moeten komen. Die sector kan enerzijds worden beschermd in het kader van voedselveiligheid. Aan de andere kant heeft het een toegevoegde waarde naar toeleveringsbedrijven. Maar ook de totale economische ontwikkeling van het land profiteert hiervan en het biedt werkgelegenheid.

De meeste boeren geven aan dat zij de hoeveelheid vlees die nodig is op weekbasis, kunnen leveren. ”Buitenlands vlees en buitenlands vee zijn niet nodig. Die zijn onvoldoende gecontroleerd op ziekte en allerlei bacteriën waarvan wij niet in staat zijn die met de technologie in Suriname te onderzoeken. Dit gaat ervoor zorgen dat het Surinaamse vee ook ziek wordt. Het is dan niet uitgesloten dat de mensen ziek worden", meent Santokhi. Boeren die op de tentoonstelling waren, vinden dat de overheid moet investeren in de veeteeltsector.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May