Nieuw Suriname overweegt uit coalitie te stappen
19 Dec 2013, 17:00
foto
Harish Monorath


Coalitiepartner Nieuw Suriname (NS) overweegt ernstig binnen niet al te lange tijd uit de samenwerking te stappen met de Mega Combinatie, Pertjajah Luhur en A Combinatie. “Wij zijn in de fase beland dat wij deze rit niet gezamenlijk zullen afmaken”, zegt NS-parlementariër Harish Monorath aan Starnieuws. Het voornemen wordt kracht bijgezet door de gewraakte uitspraak van assembleevoorzitter Jennifer Geerlings Simons dat zij de twee parlementariërs van NS niet meetelt als te zijn "coalitiezetels".

Simons zei dit deze week in het programma ABC-actueel. De voorzitter zei de parlementariërs Monorath en Premdew Lachman niet te rekenen tot de coalitie en gaat uit van 32 zetels en/of stemmen in de coalitie. “Ik neem haar die uitspraak zeer kwalijk“, zegt Monorath. Samen geven hij en Lachman aan dat Simons waarschijnlijk tot deze voor hen onrespectvolle uitspraak komt, omdat de voorzitter niet kan rekenen op wat Monorath noemt het “kadaverstemmen” bij de komende begroting. “Maar dat is ons goed recht. Wanneer wij ons niet kunnen terug vinden in een begroting die ‘soep met balletjes’, is zoals de voorgaande en nu ook de huidige, gaan wij er niet voor stemmen”, zegt Monorath.

Onfair behandeld
De NS-parlementariërs zeggen dat de verwijdering is begonnen met de indiening en het bespreekbaar maken van de amnestiewet, in april 2010.”Wij hebben daar geen quorum verleend dat die wet in het parlement bespreekbaar wordt gemaakt, omdat wij er een afwijkende mening over hebben. Het wil niet zeggen dat wanneer je tot de coalitie behoort, je geen afwijkende mening mag hebben. Het recht op vrije meningsuiting is ook in het parlement een van de grootste mensenrechten”, zegt Monorath.

De NS-parlementariërs geven aan dat, hoewel zij vanaf het begin onfair zijn behandeld door de coalitiepartners, zij toch in de samenwerking zijn gebleven. Toen zij een eigen fractie wilden oprichten, is hen gevraagd daarvan af te zien. “We hebben dat gedaan, ondanks het feit dat we zeer onterecht zijn behandeld bij de verdeelsleutel in de coalitie. Al twee jaren deelt de voorzitter ons niet in, in commissies en afvaardigingen. Dat we niet functioneren op dat niveau, komt door de sancties van de leiding van het parlement”, zegt Monorath.

Voor de coalitie heeft Monorath verder geen goed woord. “Die deugt van geen kant, er is geen samenwerking, geen beleid, een ieder komt en doet wat hij wil; we zien het overigens aan hoe wordt omgegaan met de andere partners PL en A Combinatie,” zegt hij.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May