Dwarka: ‘Geen paniek in Surinaamse bananensector’
17 Dec 2013, 14:00
foto


“Er is geen reden voor paniek in de bananensector in Suriname,” zegt Dayanand Dwarka, voorzitter van de Bacovenbond te Nickerie. Hij reageert daarmee op het wereldwijde alarm voor een schimmel die al enorme schade heeft aangericht in Mozambique, Jordanië en Costa Rica. De vrees is dat de volgende stop van de schimmel Latijns-Amerika wordt.

Het Caribisch Gebied en Latijns-Amerika zijn goed voor 80% van de wereldproductie van bananen. Dwarka, die al jaren in de bananensector zit als vakbondsman en beleidsadviseur is op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, is niet onbekend met ziekten en plagen die deze sector bedreigen. Hij wijst erop dat we een positieve benadering moeten hebben. “Door de jaren heen zijn allerlei middelen ontwikkeld die de ziekten en plagen goed onderdrukken,” zegt Dwarka.

“Natuurlijk moeten we als producerend land heel alert en goed voorbereid zijn, het is echter jammer dat we in dit land de basis infrastructuur daarvoor missen. We zijn dus extra gevoelig,” voegt hij eraan toe. Hij merkt op dat de klimaatsverandering inderdaad een grote rol speelt bij het ontstaan van allerlei insecten en schimmels. “De milieu-omstandigheden hebben een bepalende rol.”

"Vooralsnog", benadrukt hij, "zijn de Surinaamse bananen niet in gevaar. We produceren bananen met hoge standaarden en de kwaliteit is excellent, omdat we de enige zijn die telen op kleigronden.” Dwarka die beseft dat het gevaar niet een ver-van-mijn-bed-show is, hoopt in belang van de continuïteit van het bedrijf en de arbeiders dat de Surinaamse bananen bespaart blijven.

Eerder vorige maand maakte de vakbondsman publiekelijk bekend dat de bananensector in Suriname weer aankijkt tegen een faillissement. Er zouden zware verliezen worden geleden. Dwarka vergelijkt de situatie met die van 2002 toen Surland te gronde ging.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May