In memoriam André Loor
16 Dec 2013, 18:00
foto


Zondagmorgen 8 december 2013 werd in het geschiedenisprogramma van de VARA, OVT, het eerste gedeelte van een uitstekende radiodocumentaire van Djoeke Veninga uitgezonden.
Het was een interview met de historicus André Loor, de geschiedenisleraar die met zijn vele publicaties en radiovoordrachten, Surinamers op subtiele wijze historisch besef over de geschiedenis van hun land heeft bijgebracht.
De presentatie van zijn boek 'André Loor vertelt..., Suriname 1850-1950' was de vorige week een groot succes in Paramaribo. Helaas blijkt dit nu zijn laatste grote bijdrage te zijn over de geschiedenis van Suriname.

In het radio interview met Djoeke Veninga, ging hij uitvoerig in op zijn passie voor geschiedenis en vooral die van Suriname.
Ondanks zijn fysiek moeilijke omstandigheden heeft hij zich tot het laatst toe, met behulp van zijn echtgenote ingezet om het verleden te 'vertellen'..
De grote lijnen, de 'petit histoire', omstreden lokale gebeurtenissen passeren de revue.
Objectief, maar ook met begrip voor moeilijke periodes, maakte hij de geschiedenis van Suriname bespreekbaar in grote kringen.

Het eerste gedeelte van de radiodocumentaire heeft hij mee mogen maken, helaas is hij niet meer toen het tweede gedeelte op zondag 15 december is uitgezonden.
Deze radiodocumentaire is een eerbetoon aan André Loor, die tot het laatste toe zijn heldere visie over de Surinaamse geschiedenis heeft uitgedragen.
Met oprechte deelneming voor zijn familie en vrienden.

Dorine van Hinte-Rustwijk Georgin van Steenderen-Rustwijk
Anna Wijngaarde Helen Wijngaarde
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May