Mandela glundert bij de vele lovende woorden
14 Dec 2013, 21:40
foto


Met een lach verwelkomt vredesicoon Nelson Mandela de gasten die hem eer zijn komen bewijzen. Bij zijn portret branden er wierook en kaarsen met Chinees opschrift. De Chinese gasten branden een kaars en buigen drie keer uit respect voor Madiba. De nationale commissie jubileumjaar houdt vanavond met instemming van president Desi Bouterse een multiculturele 'memorial service 'voor de overleden Nelson Mandela.

De wereldleider overleed op 5 december op 95-jarige leeftijd. Leiders van alle windstreken waren er dinsdag in Johannesburg op de herdenkingsbijeenkomst van Mandela. Ook president Bouterse was er bij. Mandela's ontzield lichaam is intussen aangekomen in Qunu, in de provincie Oost-Kaap, waar hij opgroeide. Daar zal hij zondag een staatsbegrafenis krijgen.

De bijeenkomst ter nagedachtenis aan Mandela wordt gehouden op het terrein van het Perscentrum van het kabinet van de president. Verschillende bevolkingsgroepen brengen op traditionele wijze eer en ode aan de icoon van vrijheid en vergiffenis. De verschillende religieuze groepen zijn goed vertegenwoordigd. Zij staan stil bij het leven en de boodschap van Mandela. Er melden zich steeds meer gasten aan ondanks de regen.
Het geruis van de golven van de Surinamerivier wordt luider, de wind is koel en waait harder. Maar de kaarsen blijven branden. Mandela blijft stralen, glundert bij het horen van de lovende woorden over zijn historisch leven en voorbeeldige daden waar hij om geroemd wordt.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May