OW brengt orde in proces bouwvergunningen
12 Dec 2013, 02:00
foto


Het ministerie van Openbare Werken (OW) is begonnen met het proces om te komen tot ordening van bouwvergunningen. Minister Rabin Parmessar vindt dat de bouwvergunning snel dient te worden afgehandeld. Er moet ook buurtonderzoek plaatsvinden, voordat een bouwvergunning wordt goedgekeurd.


Parmessar zegt dat door de jaren heen deze afdeling nauwelijks heeft gewerkt met de wetten en regelgeving, die gelden voor de aanvraag en de goedkeuring van een bouwvergunning. ''Als het aankomt op bouwregels kan ik zeggen dat het er nu erg chaotisch aan toe gaat. Er is zelfs sprake van een wild west situatie. Als je eenieder nu zou aanpakken die in de fout is gegaan, zou er een ware revolutie ontstaan in Suriname. We trachten langzaam en geleidelijk aan ordening te brengen'', zegt de bewindsman.

Op onderhoudsstroken gebouwd
Als voorbeeld haalt Parmessar aan dat dat er veel mensen zijn die op onderhoudsstroken van de overheid panden hebben neergezet, waardoor het ophalen van trenzen bemoeilijkt wordt. ''Er staat nergens aangegeven dat ze dit wel mogen doen. Afgelopen weken hebben wij boten moeten inzetten om in Paramaribo-noord trenzen op te halen, alleen omdat wij rekening moesten houden met dit soort gevallen''. Hoewel de mensen weten dat ze in de fout zijn, vertikken ze deze te corrigeren volgens de bewindsman. ''Er zijn mensen die klagen dat er geen voetpaden of brede wegen worden aangelegd, maar het zijn diezelfde mensen die vlak langs de straat wonen, terwijl zij grote percelen hebben. Ik vraag me af waarom men zo 'hyra' is om te bouwen zonder de regels in acht te nemen.

Parmessar zegt dat ordenen van dit proces een ware lijdensweg is geworden, omdat er ook vaak mensen zijn die proberen om het op een akkoordje te gooien met het ministerie. ''Ik hoop dat ik nog kan zeggen dat het een lijdensweg is geweest''. Doordat aanvragen ook lang, soms jaren zelfs op de afdelingen bleven liggen, gingen mensen vaak over om te bouwen, met alle gevolgen van dien. Volgens Parmessar hebben belangenverstrengelingen vaak ertoe geleid dat de documenten bleven liggen zonder dat ze behandeld werden. ''Het is nu de bedoeling, met een automatiseringstraject te komen, waarbij mensen elektronisch aanvragen kunnen indienen''. Ook moet het ministerie vooraf verplicht een traject bewandelen waarbij er eerst onderzoek wordt gepleegd in de buurt, voordat er bouwvergunningen worden afgegeven aan de grote zaken. ''We zullen dan de problemen die we nu hebben in Paramaribo-noord, maar ook in zuid aan de Hermitageweg, niet meer hebben. Had men onderzoek gedaan, zou het nooit zover zijn gekomen dat de gemeenschap klaagt over het woongenot'', concludeert Parmessar.

ASP
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May