South Dakota ingenomen met hechte relatie Suriname
07 Dec 2013, 06:00
foto
Generaal Majoor van de Nationale Garde Tim Reisch in gesprek met president Desi Bouterse (Foto: U.S. Army National Guard/Maj. Anthony Deiss)


Leiders van South Dakota 'Governor’s Office' en de Nationale Garde zijn ingenomen met de intensieve relatie die wordt onderhouden met Suriname. Plaatsvervangend Governor Matt Michels en Generaal Majoor van de Nationale Garde Tim Reisch hadden ook een ontmoeting met president Desi Bouterse in Para, tijdens de herdenking van 38 jaar Onafhankelijkheid.


Terug in eigen land rapporteert de delegatie dat de samenwerking met Suriname versterkt is. Met de Amerikaanse ambassadeur Jay Anania en minister Lamuré Latour van Defensie zijn ideeën uitgewisseld voor intensiveren van de samenwerking en opleidingsmogelijkheden. Vrouwelijke militairen van de Nationale Garde hebben ook trainingen verzorgd voor collega's. Het doel was om het bewustzijn, de gelijkheid en kansen voor vrouwen in gewapende machten te promoten.

Relatie sterker geworden
"Het South Dakota en Suriname partnerschap is een zeer positieve relatie. Dit omvat niet alleen gezamenlijke militaire uitwisselingen maar ook humanitaire activiteiten", zegt Anania. Ook Michels benadrukt de langdurige relatie, waar beide partijen veel voordelen aan hebben. Het South Dakota en Suriname partnerschap is formeel opgericht in augustus 2006. Sindsdien zijn er veel uitwisselingen geweest waarbij wederzijdse ervaringen zijn gedeeld, diverse trainingen zijn verzorgd en humanitaire activiteiten zijn uitgevoerd.

Reisch merkt op dat het alom bekend is dat deze relatie bijzonder succesvol is. Ondanks de veranderingen in burgerlijke of militaire leiding, het partnerschap is alleen maar versterkt in de loop der jaren. Hij legt uit dat de relaties regeringen en ambassadeurs overstijgen en bijzonder zeldzaam zijn. Reisch zegt dat hij zich bijzonder trots voelde toen bij het defilé de vrouwelijke militairen van South Dakota voorbij marcheerden. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei in een verklaring dat de aanwezigheid van de 'South Dakota color guard' de vriendschapsbanden tussen de bevolking van Suriname en de Verenigde Staten tot uitdrukking heeft gebracht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May