Organisatie klaar voor verkiezing Nationaal Jeugdparlement
06 Dec 2013, 00:00
foto


De 141 kandidaten die dingen naar de 29 beschikbare zetels in het Nationaal Jeugdparlement (NJP) zijn volop bezig met het voeren van campagne. Op 10 december worden de verkiezingen gehouden voor dit jongerenforum. Diverse organisaties roepen jongeren op om hun stem te laten horen. De organisatiecommissie en de kiescommissie geven aan dat alles op schema is. De organisatie van deze verkiezingen is begroot op SRD 4 miljoen. De verkiezingen worden om de twee jaar in de maand december gehouden.

Van de 141 kandidaten komen er 55 uit Paramaribo, uit Para zijn er 8, uit Wanica 28. Uit Saramacca komen er 8 kandidaten, Nickerie doet mee met 9 kandidaten, Coronie met 2, uit Commewijne doen 7 kandidaten mee, uit Sipaliwini zijn er ook 7 kandidaten, uit Marowijne zijn er 8, terwijl Brokopondo 9 kandidaten heeft. Voorzitter Margo Biervliet van de organisatiecommissie benadrukt tegenover Starnieuws dat jongeren bij de stemming slechts op het toegestane aantal kandidaten mogen stemmen waarvoor er in een district zetels zijn.
De 29 zetels in het NJP zijn als volgt verdeeld: Paramaribo heeft 9 zetels, Wanica 4, Nickerie 3, Commewijne heeft 2 zetels, Sipaliwini 2, Brokopondo 2, Marowijne 2, Para 2, Saramacca heeft ook 2 zetels, terwijl er 1 zetel is voor kiesdistrict Coronie. Jongeren tussen 12 en 25 jaar mogen hun stem uitbrengen.

Ruim tweehonderd stemlokalen
De 29 leden van het NJP worden gekozen op basis van het hoogste aantal stemmen die zij binnenhalen in hun kiesdistrict. Ondervoorzitter Rita Graauw van de verkiezingscommissie zegt dat na de verkiezingen de jeugdparlementariërs worden geïnstalleerd door de president. Officieel komen de kandidaten die niet zijn gekozen in een jongerendistrictsraad. Graauw zegt dat vanuit het ministerie van Sport- en Jeugdzaken zij dan zoveel mogelijk worden betrokken bij activiteiten.

Biervliet zegt dat nu de stemkisten worden klaargemaakt op het Centraal Bureau voor Burgerzaken. Daarin zitten onder andere de stembriefjes, inkt en ontsmettingsmiddelen. Nadat de kisten zijn gevuld en de stembussen zijn verzegeld, worden zij vervoerd naar de meer dan tweehonderd stemlokalen. De meeste stemlokalen zijn scholen, terwijl ook buurttehuizen en kantoren van bestuursopzichters en diensten zijn ingericht als stemlokaal.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May