Directeuren en Fols bezorgd over schade onderwijs
04 Dec 2013, 06:00
foto
Deze muloschool van Commewijne was dicht omdat er te weinig leerlingen op school waren. (Foto: ASP)


Het Mulo-directeurenberaad en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) maken zich zorgen over de schade die de afgelopen dagen is aangericht aan het onderwijs. Dit komt door de acties van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname, die geen betaling hadden gekregen, ondanks toezeggingen.

De schade op de muloscholen betreft voornamelijk de districten Saramacca, Commewijne en Para. Over het gehele land gaat het om ruim 85 muloscholen. Voorzitter Marita Meyer van het Mulo-directeurenberaad, zegt aan Starnieuws dat de schade behoorlijk is. De leidinggevenden op de scholen buigen zich nu over modellen die de schade zoveel mogelijk moeten beperken.

Meyer legt uit dat de staking die acht dagen heeft geduurd, een behoorlijke negatieve impact heeft op het onderwijsproces. “In de eerste plaats kan je die acht dagen vermenigvuldigen met twee, omdat de motivatie van elke schooldag compleet is weggevallen bij de leerlingen. Het kost enorm veel tijd en energie de motivatie er weer in te brengen. Wanneer we in ogenschouw nemen dat de school niet zo lang terug na een vakantie is begonnen, er vrije dagen daartussen zijn geweest en nog komen, wordt het er niet mooier op", zegt Meyer. Volgens haar gaat het niet om alleen het doceren van veel leerstof in een inhaalmodel.

Leerlingen niet duperen
Meyer zegt dat in het Mulo-directeurenberaad sterk zal worden benadrukt dat voor welk model er ook wordt gekozen, de leerlingen er op geen enkele manier de dupe van mogen worden. Er zal volgens haar wel extra inzet gevraagd worden van leerlingen, leerkrachten en ouders. De schoolpauzes en de zaterdagen moeten worden opgeofferd. “Maar wanneer ouders en leerlingen die offers brengen en de leerkrachten zich extra gaan moeten inzetten, verwachten we dat het ministerie dat financieel wel zal compenseren", stelt Meyer.

Fols-president Marcelino Nerkust kan zich volledig terugvinden in de bezorgdheid van de mulo-directeuren. Hij maakt zich ook zorgen over leerlingen van basisscholen die door de staking van de OBS geen onderwijs hebben genoten. Hij wijst er op dat er hoe dan ook een extra inzet van de leerlingen en leerkrachten zal worden gevraagd. “Maar niet elk kind is even snel en zal het behoorlijk wat energie kosten van de leerkrachten. De acties treffen in de eerste plaats het kind. De schade kan van invloed zijn op de algemene resultaten aan het eind van het schooljaar", zegt Nerkust. Hij hoopt dat de negatieve gevolgen beperkt zullen blijven door inzet van eenieder.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May