Amafo: Mensen met een beperking belangrijk
03 Dec 2013, 04:00
foto
Minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting


Minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) staat stil bij de internationale dag voor mensen met een beperking. Zij merkt op dat het om mensen gaat, die voor elke samenleving wereldwijd belangrijk zijn. Met deze dag beoogt de Verenigde Naties de discussie over mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een functiebeperking op de agenda te houden, en wel op alle niveaus.

Deze dag werd door de VN ingesteld in oktober 1992. Het thema van dit jaar is:
Break barriers, open doors: for an inclusive society for all. (Barrières doorbreken, deuren openen: naar een samenleving waar iedereen erbij hoort’). De minister haalt aan dat er ook beleid is voor deze belangrijke doelgroep. Sozavo geeft sturing aan dit beleid, dat samen met andere ministeries en particuliere organisaties wordt uitgevoerd. Mensen met een beperking moeten volwaardig kunnen participeren binnen de samenleving.

"Voorts moeten zij zelf hun individuele keuzes kunnen maken en zeggenschap over hun leven hebben evenals personen zonder een beperking.
Uiteraard voor zover dat mogelijk is, afhankelijk van de aard van de beperking.
Zelf beslissen is een belangrijke voorwaarde om hun welzijn te verhogen en hen de mogelijkheid te bieden om op volwaardige wijze deel te nemen aan het maatschappelijke leven. Kortom, om hun kansen op bescherming, ontwikkeling, welzijn en participatie te vergroten", zegt Amafo.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
"Onze inspanning gaat tot het uiterste, om elk individu binnen de doelgroep te kunnen faciliteren conform onze slogan No gi mi soso fisi, leri mi uku", stelt de bewindsvrouw. Zij deelt mee dat er continu gezocht wordt naar mogelijkheden om mensen met een beperking te betrekken in het arbeidsproces.
Ter minimalisering van de financiële afhankelijkheid worden mensen met een beperking financieel ondersteund door de regering.
Een bepaald percentage van het budget van Sozavo voor huisvesting is gereserveerd ter verbetering van de woonsituatie van de doelgroep.

Er zij nog tal van voorwaarden die de samenleving moet scheppen naar de doelgroep toe. Ter ondersteuning daarvan, wordt er gewerkt aan de instelling van een nationale adviesraad ter ondersteuning van het beleid voor mensen met een beperking. In deze adviesraad zullen onder andere participeren, vertegenwoordigers van de doelgroep zelf en particuliere sociale organisaties in de sector. "Op deze dag wordt u, als burger binnen onze samenleving eraan herinnerd, dat wij een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om onze medemens te ondersteunen waar nodig", stelt de minister.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May