Havenarbeiders schorten actie op
30 Nov 2013, 00:00
foto


De havenarbeiders verenigd in de Algemene Haven Arbeidersbond (AHAB) zullen vanaf maandag weer werken. Het besluit is genomen op de ledenvergadering die donderdag is gehouden. De werknemers van Integra Port Services NV hebben hun werkzaamheden vanaf 12 november gestaakt.

Tegelijkertijd met de opschorting, zal de bond een kort geding aanspannen tegen Integra. De AHAB zegt dat het bedrijf niet wil accepteren dat de werknemers zich in een vakvereniging bundelen. Integra Port Services heeft intussen een rechtszaak aangespannen tegen de stakende arbeiders, verneemt Starnieuws van Rani Sohansingh, advocaat van het bedrijf.

De rechter heeft de zaak van Integra vrijdagmorgen al in behandeling genomen. Integra eist dat de stakende werknemers het werk meteen hervatten. “De maatschappij heeft een werkrelatie met de werknemers. Door te staken komen zij hun verplichtingen niet na”, zegt Sohansingh. Volgens haar willen de werknemers een vakbond oprichten die niet voldoet aan de eisen en maatstaven van Integra Port Services. Sohansingh zegt dat er deze week uitwisseling van informatie moet plaatsvinden. Zij verwacht dat de rechter de volgende week maandag tot een uitspraak zal komen.

Rechter
“Wij gaan maandag niet terug aan het werk, omdat de werkgever met deze rechtszaak komt, waar we overigens officieel niets van afweten”, zegt ondervoorzitter van de AHAB, Murwin Leeflang. Hij verwijst naar notulen van de ledenvergadering van 27 november waar is besloten het werk te hervatten, maar tegelijkertijd een kort geding aan te spannen tegen de werkgever. De ledenvergadering is op die dag tot de slotsom gekomen dat zij na mislukte pogingen bij de bemiddelingsraad de keus hebben de acties te hervatten, te rekenen op actie vanuit de regering of het geschil voor te leggen aan de rechter. Er is gekozen voor de gang naar de rechter.

Leeflang zegt dat eveneens in overweging is genomen dat een staking op de haven in deze periode van het jaar voor veel ongemak zal zorgen in de gemeenschap. “We stellen ons dus verantwoordelijk op, gaan naar het werk, maar zullen tegelijkertijd wel bij de rechter ons grondrecht verdedigen.” In de notulen van de ledenvergadering van 27 november staat ook vermeld dat de AHAB alle middelen zal hanteren die zij ter beschikking heeft om eventuele rancuneuze maatregelen van de directie van Integra, bij de werkhervatting, te voorkomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May