Suriname wil legale gestandaardiseerde houthandel
29 Nov 2013, 22:00
foto
Ook de wijze waarop hout wordt getransporteerd, bepaalt of het illegaal hout is.


Suriname heeft een stap gemaakt om de houtkap en de export van hout te verbinden aan internationale standaarden. Daartoe heeft hij een tweedaagse seminar voor het invoeren van wettelijke regelingen gehouden.

Het land derft op jaarbasis ruim 10 miljoen Euro door de verhandeling van illegaal gekapt hout waarvoor geen belasting wordt betaald. Tropenbos International die de beheerder en uitvoerder is van het Europese ‘Forest Law, Enforcement Governance and Trade (FLEGT) project, ondersteunt landen in het produceren van legaal hout. Binnen het project wordt een vrijwillige partnerschap overeenkomst aangegaan die controle uitoefent en de import van illegaal hout via de Europese markt verbiedt.

Directeur Rudi van Kanten van Tropenbos Suriname zegt dat in het algemeen er veel illegale handelingen plaatsvinden in de houtsector die niet als zodanig worden gezien. Een extreem voorbeeld is bijvoorbeeld dat hout dat op een truck wordt vervoerd, zonder dat de truck voorzien is van de juiste lichtvereisten, behoort tot illegaal hout. Dit geldt evenzo voor hout dat in een voor arbeiders onveilige situatie is gekapt en geproduceerd. “Op de internationale markt moet je wel kunnen aantonen dat arbeiders niet in badslippers het hout hebben verwerkt en ook andere standaarden”, zegt Van Kanten.

Duurzaam bosbeheer
Hij vindt dat Suriname met redelijk goede standaarden goed op weg is, “maar het moet beter en gestructureerder”. Ook milieunormen staan hoog aangeschreven. Bij gemeenschapsbossen wordt met name teveel hout in één keer gekapt, waardoor bosdegradatie ontstaat. Houtkap moet altijd plaatsvinden volgens een kapplan dat de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) heeft goedgekeurd. Bij gemeenschapsbossen is zo een plan niet vereist. De lokale gemeenschappen moeten daarom getraind worden hoe op een verantwoorde manier te kappen.

Suriname heeft zich verplicht duurzaam bosbeheer na te streven en die te koppelen aan de economische groei van de houtsector. Tussen Suriname en Europa zijn er op dit moment geen gesprekken gaande over legale houtkap. Echter wordt de Surinaamse houtexport wel degelijk beïnvloed door de nieuwe legalisatie eisen die internationaal gelden. Voor exporteurs van hout en houtproducten wordt het steeds moeilijker om zaken te doen. Om in de toekomst gebruik te kunnen maken en te genieten van de voordelen op de internationale markten en om die voordelen te behouden, moeten de actoren in de sector zich aanpassen. Kennis en capaciteit moeten worden vergroot. Er is een dringende behoefte aan bewustwording, het uitwisselen van informatie en versterken van overheidsinstellingen, particuliere bedrijven en lokale gemeenschappen. Enkele individuele ondernemers hebben hierop al ingespeeld door hun bedrijf te laten certificeren.

Het seminar dat donderdag is begonnen, is bedoeld om de discussie rond legaliteit te stimuleren. Aan het seminar doen mee de overheid, bedrijven en andere spelers in de houtsector. Door bij te dragen aan bewustwording en strategie ontwikkeling, probeert Tropenbos International te bereiken dat Suriname over de gehele linie voldoet aan internationale houtproductie en export standaarden. Op deze wijze zullen de marktmogelijkheden beter worden benut. Er wordt aandacht besteed aan de mogelijkheden voor bedrijven en gemeenschapsbossen om succesvol houtproducten af te zetten op de internationale markt.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May