Bezoekers willen karakter jaarbeurs behouden
29 Nov 2013, 00:00
foto
KKF-voorzitter Henk Naarendorp en vicepresident Robert Ameerali openen de beurs.


De zestiende editie van de Jaarbeurs is donderdag van start gegaan.
Met het doorknippen van een lint en het oplaten van ballonnen is de 'grote Surinaamse markt' geopend. "Bai seri. De KKF-beurs brengt markt en publiek bij elkaar", zei vicepresident Robert Ameerali bij de opening. Een week lang zullen bedrijven uit binnen- en buitenland hun waar promoten en verkopen. De organisatie verwacht 100.000 bezoekers.


150 bedrijven en organisaties doen mee aan de beurs. Indonesië, Guyana en Frans-Guyana laten zich ook van hun zakelijke zijde zien. Naast de 'zakelijke' stands zijn er ook ruimtes voor voorlichting op allerlei gebied.
"Velen vinden dat de beurs tot een 'wojo' verworden is" gaf Henk Naarendorp, voorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) aan. "Maar uit onderzoek is gebleken is dat de ondervraagden ons op deze koers verder zien gaan." Naarendorp haalde enkele punten aan uit een vorig jaar gehouden onderzoek onder bezoekers van de beurs. Zij willen niet dat het accent van de beurs verlegd wordt. Wel moet de parkeergelegenheid worden aangepakt, het terrein overdekt worden en dat het evenement uitgebreid wordt naar de districten. Wenselijk is ook dat voor ouderen en kinderen de toegang vrij moet zijn.

Huldiging bedrijven
Vóór de opening werden zestien Surinaamse bedrijven gehuldigd voor hun bijdrage aan de export. Dit werd voor het eerst gedaan. "Suriname moet zich steeds meer gaan richten op de export en niet blijven rekenen op inkomsten uit natuurlijke hulpbronnen. Deze bedrijven geven het voorbeeld." lichtte Naarendorp toe. "Er is een politieke en economische ommekeer nodig zoals dat in bepaalde Aziatische landen is gebeurd om te gaan van grondstoffenland naar exporterend land." Naarendorp haalde aan dat het klimaat om te ondernemen en te exporteren nog veel te wensen overlaat. De zestien bedrijven exporteerden samen US$ 70 miljoen. Zij ontvingen een certificaat en een award.

Ameerali merkte op dat de overheid faciliteiten schept om het ondernemen makkelijker te maken maar dat het aan de ondernemers zelf schort om succesvol te zijn. "De overheid haalt drempels weg maar de ondernemers maken het niet makkelijk door gebrek aan info van elkaar en vertrouwen in elkaar.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May