IsDB helpt ontwikkelingsdoelen Suriname uitvoeren
27 Nov 2013, 01:00
foto
Governor van CBvS, Gillmore Hoefdraad ontvangt het strategisch plan van Birama Sidibe, vicepresident Operations van IsDB. (Foto: Raoul Lith)


Suriname en de Islamic Development Bank (IsDB) zijn een officiële samenwerking aangegaan. De IsDB is dinsdag van start gegaan met een ‘Interim Member Country Partnership Strategy’ (MCPS) voor Suriname. Het is de eerste stap van de bank om de samenwerking te intensiveren. Er zal binnen het interim MCPS aandacht besteed worden aan vier hoofdsectoren met name volksgezondheid, technische en beroepsopleidingen, transport over water en institutionele versterking.

De haven van Nieuw Nickerie zal worden gerehabiliteerd en uitgebreid en er zal ook aandacht besteed worden aan cyber security. De bank zal zich richten op de verhoging van haar ondersteuning aan de sociaaleconomische ontwikkeling van het land. De projecten die worden uitgevoerd moeten een hoog rendement hebben met als doel een significante verbetering in het leven van de mens. De MCPS duurt twee jaar (2014-2015). Volgens Gillmore Hoefdraad, Govenor van de Centrale Bank van Suriname, komt de overheid in met 10 tot 12% van de financiën voor deze projecten.

Bijdrage ontwikkelingsdoelen
De IsDB Group is gevestigd in Jeddah, Koninkrijk van Saoedi Arabië. Suriname en deze bank hebben sinds 1997 een samenwerkingsrelatie. Deze vloeit voort uit de toetreding van Suriname tot de Organisation of Islamic Countries (OIC) in 1996. Hoefdraad zegt dat de samenwerking de mogelijkheid biedt tot concessionele financiering, die veel minder kost dan naar de markt gaan, overdracht van kennis en de expertise die de IsDB in huis heeft. “Verder is het altijd belangrijk om met gerenommeerde internationale instellingen in zee te gaan, omdat ze altijd de juiste checks and balance hebben", meent Hoefdraad.

Er is reeds US$ 31.7 miljoen geïnvesteerd in vier grote projecten in Suriname, waaronder het opzetten van primaire gezondheidscentra in het binnenland, het radiotherapeutisch centrum van het Academisch Centrum Suriname, upgrading van het air-navigation systeem en rehabilitatie van de Haven in Nieuw Nickerie. Twee projecten zijn in behandeling bij de IsDB die onder de interim MCPS vallen met een totale financieringsbijdrage van US$ 68 miljoen, terwijl andere projecten in de onderzoeks- en voorbereidingsfase zijn.
De Interim MCPS houdt in dat de IsDB zal bijdragen aan prioriteiten in de ontwikkelingsdoelen van de regering van Suriname, zoals vastgelegd in het vijfjarig Ontwikkelingsplan (2012-2016).

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May