Hernandez heeft ‘onomkeerbare’ voorsprong
26 Nov 2013, 14:00
foto
Juan Orlando Hernandez, de presidentskandidaat van de Nationale Partij in Honduras. (Foto: AP)


De presidentskandidaat van de conservatieve regeringspartij in Honduras, Juan Orlando Hernandez heeft een geweldige voorsprong op zijn tegenkandidaat Xiomara Castro. Verkiezingsambtenaren spreken van een onomkeerbare voorsprong.

Ze zeggen dat Hernandez vijf punten voorstaat op zijn voornaamste rivaal. Met nog een derde van de stemmen die nog geteld moeten worden, lijkt de overwinning van Hernandez een feit.

Xiomara Castro, de vrouw van de in 2009 afgezette president Manuel Zelaya, zegt dat er sprake is van vermeende massale verkiezingsfraude en weigert de resultaten te accepteren. Beide presidentskandidaten beweren dat ze de verkiezingen van zondag hebben gewonnen.

Doorslaggevend
Te midden van zware veiligheidsmaatregelen zijn miljoenen Hondurezen zondag naar de stembus gegaan. Honduras heeft het hoogste aantal moorden in de wereld. Er hebben zich echter geen ernstige incidenten voorgedaan. Tot nog toe heeft Hernandez 34% van de stemmen gehaald en zijn linkse rivaal Castro 29%. Volgens Reuters zijn intussen 67% van de stemmen geteld.

"Het resultaat is doorslaggevend," zei David Matamoros, voorzitter van de electorale rechtbank, aan persbureau AFP. "De cijfers die we hebben gemeld weerspiegelen een trend die onomkeerbaar is. De uitkomst zal hoogstwaarschijnlijk niet veranderen."

Overwinning
Castro, de presidentskandidaat van de Libre partij, had gehoopt de eerste vrouwelijke president van Honduras te worden. Zelaya, die werd afgezet in een staatsgreep in 2009, vertelde verslaggevers dat er "ernstige inconsistenties" waren in maximaal 400.000 stembiljetten. "We gaan onze triomf verdedigen bij de stembus en zullen als dat nodig is de straat opgaan," zei hij. "Tot het tegendeel is bewezen, houden we de overwinning in onze handen."

Honderden Castro-supporters hebben al geprotesteerd voor het verkiezings-tribunaal dat de recentste informatie verstrekte over de resultaten. De Nicaraguaanse president Daniel Ortega heeft Hernandez al gefeliciteerd met zijn overwinning. Er is echter nog geen officiële winnaar uitgeroepen.

Onrust
In de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa dreigt sociale onrust en politiek geweld te midden van de onzekerheid. De Nationale Partij van Hernandez had de afzetting van Zelaya gesteund. Hernandez heeft gezworen om de orde te herstellen met meer soldaten en politie op straat.

Analisten zeggen dat de overwinning van Hernandez een klap zal zijn voor Zelaya, die hoopte op een comeback achter zijn vrouw op het podium. Honduras is één van de armste landen van Latijns-Amerika. Gemiddeld worden er 20 moorden per dag gepleegd. Een groot deel van het geweld wordt toegeschreven aan bende geweld en drugshandelaren. Bijna 30.000 politie en soldaten waren ingezet om de veiligheid te garanderen tijdens de verkiezingen van zondag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May