'Internationale obligatielening kan nog niet plaatsvinden'
19 Nov 2013, 01:00
foto
(Bureau voor de Staatsschuld)


"De internationale obligatielening (US$ 600 miljoen) die de overheid voornemens is dit jaar uit te geven, kan vooralsnog niet plaatsvinden, vanwege de ontwikkelingen (in het tweede halfjaar) op de internationale kapitaalmarkt, waarbij het voor opkomende economieën moeilijk is schuldinstrumenten tegen een goede prijs te verhandelen. Vanwege deze ontwikkelingen, zal de overheid het tijdstip en de manier van financiering van haar aandelen in de gouddeals met de twee buitenlandse multinationals, moeten herzien."

Dit stelt het Bureau voor de Staatsschuld in zijn kwartaal rapportage van november. Hierin wordt een overzicht gegeven van de ontwikkelingen in het derde kwartaal van dit jaar. De obligatielening zal voorlopig uit de categorie 'loans in the pipeline' gehaald worden. In juli 2013 is US$ 100 miljoen geleend van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IADB) voor versterking van de financiële sector. Deze lening is volledig getrokken, waardoor de totale buitenlandse trekkingen in het derde kwartaal US$ 108,1 miljoen bedroeg.

Leningen in voorbereiding
In het derde kwartaal van 2013, waren de volgende leningen bij de IADB in voorbereiding:
• een lening ter waarde van US$ 15 miljoen t.b.v. de modernisering van de dienstverlening in de agrarische sector.
• een lening ter waarde van US$ 40 miljoen t.b.v. de verbetering van de toegang en duurzaamheid van de elektriciteitsvoorziening.
• een lening ter waarde van US$ 20 miljoen t.b.v. het inkomstenbeleid van en
administratieve hervormingen binnen de overheid.
De regering wil ook een lening aangaan bij de Chinese overheid ter waarde van US$ 235 miljoen voor infrastructurele werken met uitvoering door het Chinees bedrijf Dalian. Het is nog niet duidelijk wanneer deze lening zal worden aangegaan en wanneer de werkzaamheden binnen dit project eventueel zullen plaatsvinden. Deze lening is nog niet opgenomen in het overzicht 'loans in the pipeline'.

Schuldenlast
Bij de binnenlandse schuld is voor circa SRD 59,3 miljoen nieuwe schatkistpapier uitgegeven, terwijl de overtrekkingen toenamen met SRD 339,5 miljoen in het derde kwartaal.
De betaalde schuldenlast bedroeg in de periode US$ 33,8 miljoen, waarvan US$ 22,5 miljoen op de binnenlandse schuld en US$ 11,3 miljoen op de buitenlandse schuld.

Aan het eind van het derde kwartaal 2013 bedroeg:
• de totale schuld volgens de nationale definitie US$ 1.638,2 mln.,
• de totale schuld-BBP ratio (voor het vaststellen van de ruimte op basis van het
leningenplafond) 33,2%,
• de ruimte voor het aangaan van nieuwe buitenlandse en binnenlandse schulden is respectievelijk US$ 816,1 miljoen en US$ 508 miljoen, staat in derde kwartaal rapport van het Bureau voor de Staatsschuld.

(ASP)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May