OW schort contracten met stakende vuilophalers direct op
15 Nov 2013, 12:38
foto
Minister Rabin Parmessar en staf tijdens een persconferentie vandaag. Links districtscommissaris Mike Nerkust.


Het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft per onmiddellijke ingang de contracten van vuilophalers die donderdagavond in actie zijn gegaan, opgeschort. Minister Rabin Parmessar van OW zegt dat na een voorbereidende periode met alle partijen, maar vooral met de vuilophalers, dit gedrag niet kan worden geaccepteerd. Het ministerie heeft nadat de stakers donderdagavond geen vuil hebben opgehaald, maatregelen getroffen en is vanmorgen begonnen met het vuil alsnog op te halen door contractors die wel bereid zijn te werken.

De pas opgerichte Bond Van Vuilophalers (BVV) wil met Parmessar praten over de nieuwe manier van werken waarbij vuil niet overdag maar ’s avonds wordt opgehaald. Alleen vindt de bond dat de minister haar moet ontvangen. Parmessar zei vandaag op de persconferentie dat het vraagstuk van een bond nu absoluut niet ter sprake is. Volgens hem heeft de groep een dubbele agenda. Samen met zijn staf en ook districtscommissaris Mike Nerkust heeft hij op de persconferentie duidelijk gemaakt dat met alle vuilophalers de contracten en contractvoorwaarden goed zijn doorgepraat. “Wij hebben een verantwoordelijkheid om op een gedegen manier vuil op te halen en zullen dat ook doen en ons niet laten tegenhouden”, stelt Parmessar.

Knelpunten besproken
De bewindsman heeft aangegeven dat in de voorbereidende fase de vuilophalers alle knelpunten zelf ter sprake mochten brengen. Aspecten die met de vuilophaal te maken hebben, zijn aangekaart - van straatverlichting, uitrusting, moeilijk begaanbare wegen, bermen die door OW in orde gemaakt moesten worden, brandstof, smeermiddelen, onderdelen voor de kraakwagens - tot zelf hoe met het aangeboden vuil moet worden omgegaan alsook de veiligheid van de ophalers.

Parmessar die geen rechtstreekse beschuldigingen uit, zegt dat de tijd waarbij ophalers ongecontroleerd werken, geld vragen om soorten vuil mee te nemen, andere diensten te bewijzen dan waarvoor zij zijn aangetrokken en zelf in bepaalde straten en buurten vuil ophaalden, definitief voorbij is. Aan de stakende vuilophalers die vinden dat zij eerst moeten wennen aan de nieuwe manier van werken, is nog de ruimte om te praten, maar dan volgens de contractvoorwaarden. Parmessar zegt dat hij geen tegenstander is van bonden en benadrukt dat hij geen overeenkomst heeft met werknemers, maar met bedrijven die een contract hebben gesloten met het ministerie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May