Hoefdraad: CBvS zou overeenkomst met ECM beëindigen
13 Nov 2013, 10:00
foto
De eerste Surinaamse munt werd vorig jaar geslagen door ECM.


De European Central Mint (ECM) in Amsterdam is door de Nederlandse justitie volledig ontmanteld. De eigenaar en directeur Patrick Onel is aangehouden. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) had een overeenkomst met ECM voor het fabriceren van zilveren en gouden munten, met eigen middelen. De governor van de CBvS, Gillmore Hoefdraad, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het bedrijf zich niet hield aan de overeenkomst die in december 2011 is gesloten.

"Contractueel was vastgesteld dat deze munten nimmer als wettig betaalmiddel in Suriname zouden gelden en nooit in Suriname in omloop zouden worden gebracht. De munten hadden uitsluitend waarde voor verzamelaars. Voordelen en doel van deze samenwerking vanuit de CBvS bestonden uit: naamsbekendheid van Suriname onder beleggers en investeerders vergroten, alsmede financieel voordeel voor het land op basis van geproduceerde munten", legt Hoefdraad uit.

Aangezien ECM zich niet hield aan de contractuele verplichtingen, had CBvS in september vorig jaar besloten om de relatie met dit bedrijf te beëindigen, zegt de governor. De jurist van de bank is al bezig met dit proces.
De Nederlandse krant 'De Telegraaf' meldde gisteren dat de muntfabriek volledig is ontmanteld. Onder toezicht van bewapende politiemannen werd het bedrijf de afgelopen dagen compleet leeggehaald. Het is nog niet duidelijk wat de reden is voor het grootscheepse onderzoek. De eigenaar werd aangehouden tijdens een inval de vorige week.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May