Amatmoekrim verdrietig over reacties op 'De man van veel'
13 Nov 2013, 04:00
foto


Karin Amatmoekrim wordt ‘oprecht verdrietig’ van de commotie rond haar roman 'De man van veel' over Anton de Kom. Dat zegt de schrijfster aan Starnieuws in een reactie op de verklaring die Ad, Kees en Judith de Kom afgelopen maandag publiceerden in 'de Ware Tijd'. Daarin nemen de drie kinderen van De Kom, respectievelijk 87, 85 en 82 jaar oud, nadrukkelijk afstand van het boek. Ze vinden dat hun vader ‘onwaardig en kwetsend’ wordt beschreven in de roman.

Amatmoekrim vindt het moeilijk te verteren dat haar boek niet op waarde wordt geschat: "Ik heb Anton de Kom een gelaagdheid meegegeven die niet iedereen wil begrijpen. In mijn roman laat ik zijn twijfels en angst zien, maar beschrijf ik ook de diepe liefde voor zijn vrouw en kinderen, en zijn levensgrote idealen om de wereld te verbeteren. Dat mensen zich nu alleen maar blindstaren op die zwakte, maakt me oprecht verdrietig."

Het boek is gebaseerd op het levensverhaal van Anton de Kom. Als vrijheidsstrijder en vakbondsman geldt hij als een van de grootste helden van Suriname. In 'De man van veel' is Amatmoekrim in de ziel gekropen van De Kom. Ze concentreert zich op zijn opname in een Haagse psychiatrische kliniek begin 1940 om te herstellen van een zware depressie. In die periode ziet hij zijn leven aan zich voorbijtrekken en wordt hij geconfronteerd met zijn offers en beperkingen in zijn niet aflatende strijd voor rechtvaardigheid.

Verschil biografie en roman
Volgens Ida Does, die vorig jaar een documentaire maakte over De Kom, heeft de familie De Kom ‘boos, verbaasd en overrompeld’ kennis genomen van de publicatie van de roman. Does stelt ook dat de schrijfster pas contact met de familie heeft gezocht toen ze klaar was met het boek.

In een eerdere reactie op Starnieuws liet Amatmoekrim al weten louter met goede bedoelingen aan haar boek te hebben gewerkt. In haar stuk van 5 november benadrukte ze het verschil tussen een biografie en een roman. Ze wilde allerminst respectloos omspringen met de nalatenschap van een van de grootste helden uit de Surinaamse geschiedenis maar hem juist voor de vergetelheid behoeden.
'De man van veel' werd begin oktober gepresenteerd in Amsterdam. Twee weken was Amatmoekrim samen met haar uitgever in Paramaribo voor een feestelijke presentatie in Hotel Torarica. Vorige week verscheen de tweede druk van de roman.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May