Hernieuwde aanklacht tegen Dino vrij gedetailleerd
09 Nov 2013, 01:00
foto


De Amerikaanse aanklager Preet Bharara heeft vrijdag een hernieuwde aanklacht ingediend tegen Dino Bouterse (41). Hij wordt voor drie zaken aangeklaagd nu. Het gaat om poging tot cocaïnesmokkel naar de Verenigde Staten, illegaal wapenbezit en verdenking van ondersteuning van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah. Volgens de Amerikaanse justitie zijn er audio en video opnamen van ontmoetingen waarbij Dino toezeggingen deed om mee te zullen werken aan het opvangen van Hezbollah-leden in Suriname. Hij zou hen ook voorzien van valse paspoorten.

Bharara heeft de herziene tenlastelegging ingediend bij de federale rechtbank in Manhattan, New York, waar deze zaak dient. Twee informanten van Amerikaanse drugsbestrijdingsdiensten hebben verklaard dat Dino hen zou voorzien van wapens en diverse andere faciliteiten. Dino zou twee miljoen US dollar ontvangen voor zijn diensten. Hij zou samenwerken met Edmund Muntslag die nog op Trinidad & Tobago vastzit.

De Amerikaanse justitie voert aan dat Dino uit een 'politiek invloedrijke Surinaamse familie komt'. Hij wordt ook beschouwd als een van de machtige figuren in het land. Dino zou uitvoerig met de 'under cover agenten' hebben besproken op welke manier hulp geboden kon worden aan de Hezbollah. Hij had wel bedongen dat de Amerikaanse ambassade in Paramaribo niet zou worden aangevallen. Buiten Suriname was hij bereid mee te helpen aan aanvallen op Amerikaanse doelen. De Amerikaanse justitie geeft vrij gedetailleerde informatie in de hernieuwde aanklacht. Dino riskeert minimaal veertig jaar gevangenisstraf.

U kunt de herziene aanklacht hier downloaden.
pdf-icon.gif Bouterse,_Dino_S2_Indictment.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May