Tweede reageerbuis baby in 's Lands Hospitaal geboren
08 Nov 2013, 00:00
foto


Het was een gaan en komen van cameralui en journalisten bij 's Lands Hospitaal. Zij probeerden een glimp te vangen van Aiden, de reageerbuisbaby geboren in dit ziekenhuis. Aiden bleef uit het gezichtsveld van de lenzen. De blijde ouders, Destus en Chequita Mijnals, stonden de pers te woord op de ligkamer twee uren na de geboorte van hun zoon. Aiden kwam gezond en wel om tien uur donderdagmorgen ter wereld en maakt het goed melden zij. "Onze kinderwens is eindelijk in vervulling gegaan".

"We zijn al drie jaar getrouwd", vertelt moeder Chequita. "Het lukte maar niet, omdat ik verstopte eileiders had. Toen hoorden we van deze mogelijkheden. We hebben het geprobeerd en het is gelukt." Hoewel vermoeid, straalt Chequita wanneer ze praat over Aiden. Liggend terwijl het infuus druppelsgewijs zijn best doet om haar op te knappen, vertelt ze van de eerste dagen. "Weet je, tot vandaag leek alles een droom. Ik kon het maar niet geloven totdat ik Aiden heb gezien. We zijn God erg dankbaar dat hij dit alles mogelijk maakt."

Meer in de maak
MediLab biedt sinds 2008 de dienst van kunstmatige inseminatie aan. Paren die niet op de natuurlijke manier kinderen kunnen verwerken wordt op deze manier een oplossing aangeboden. Zaad- en eicellen worden buiten de baarmoeder behandeld totdat er bevruchting plaatsvindt. Na de behandeling wordt de bevruchte eicel terug in de baarmoeder geplaatst. Zo een In Vitro Fertilisatie (IVF) behandeling kost euro 2500.
De eerste reageerbuisbaby is eerder dit jaar ter wereld gebracht. Op verzoek van de ouders is daar geen publiciteit aan gegeven. Het jongetje verkeert in goede gezondheid en maakt het prima meldt Kwok Choi, directeur van MediLab en fertiliteitsarts. Aiden is de tweede baby die op kunstmatige wijze verwekt is. "Er volgen meer", voorziet Choi, die nu zes vrouwen onder behandeling heeft.

Vader Destrus, heeft de zwangerschap op de voet gevolgd. Hij heeft al de ontwikkelingsfasen van Aiden bijgehouden vanaf de eerste 'echo'.
"Alles verliep als bij een normale zwangerschap. Alleen het voorwerk was anders. Voor de rest is alles normaal. Hij is voldragen en besloot om tien voor tien ter wereld te komen." De kosten voor de IVF-behandeling zijn door de ouders betaald. Zij denken al aan familie uitbreiding. "We moeten eerst nog wat anders in orde maken. Geef ons een jaar of drie. Laten we kijken wat de tijd ons brengt." Aiden bevond zich vooralsnog op de couveuse afdeling waar hij nauwlettend gemonitord werd. Hij maakt het uitstekend lieten de aanwezige familieleden weten. Zij hebben Aiden op tablets en mobiele telefoons vastgelegd om ermee het blijde nieuws aan de rest van de familie over te brengen.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May