Jerry Gefferie afgestudeerd op brandpreventieplan
06 Nov 2013, 16:00
foto
Minister Edward Belfort overhandigt het brandpreventieplan aan brandweercommandant Cecil Waal. Rechts Jerry Gefferie. (Foto: Raoul Lith)


Jerry Gefferie heeft zijn afstudeerverslag aangeboden aan minister Edward Belfort van Justitie en Politie. Vorige maand heeft hij zijn bouwkundige studie op het Polytechnic College (PTC) afgerond. Hij heeft een brandpreventieplan opgesteld en meegenomen in zijn verslag. De bewindsman stelt het op prijs dat de student zijn ervaring deelt.

“We naderen eind van het jaar en er gebeuren veel meer activiteiten. Ik hoop dat de nodige informatie in het verslag staat voor de brandweer, zodat het direct kan worden toegepast voor de preventie”, geeft Belfort aan. De bouwkundige zegt dat de brandweer over genoeg informatie en oplossingsmodellen beschikt. Hij wil met zijn plan slechts een aanzet geven voor een brandveiligheidsplan van de historische binnenstad.

Integraal toepassen
“Bij het bouwen van een pand zijn er meer aspecten dan alleen het ontwerpen en opzetten. Er komen ook beheersplannen bij kijken. Een belangrijk punt daarbij is het behoud van (historische) gebouwen. Maar ook een onderhoudsplan ontbreekt vaak genoeg ook”, stelt Gefferie. De branden van de Zwartenhovenbrugstraat en de Jodenbreestraat somt hij op als voorbeeld.

“Mijn studiegebied strekt tot het historisch gebied van Paramaribo, dat is opgenomen op de werelderfgoed lijst van de Unesco", zegt Gefferie. Maar hij geeft aan dat de oplossingen en de plannen integraal toegepast moeten worden. Veel panden in de stad zijn niet brandveilig gebouwd ondanks er materiaal aangeschaft kan worden voor het minimale vereiste.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May