President belooft kritieken tot op het bot bloot te leggen
07 Nov 2013, 07:00
foto


President Desi Bouterse ziet de beantwoording van vragen die zijn gesteld door het parlement graag tegemoet. “De regering is zo ver de vragen te fileren”, zei hij dinsdag aan het eind van de eerste ronde voor het parlement. Eerder zei hij klaar te zijn de parlementariërs te fileren, wat hij terugnam, na protest van de oppositie. De beantwoording door Bouterse zal vandaag plaatsvinden. De president moet zich niet alleen in antwoorden verweren tegenover de oppositie, maar ook indringende vragen beantwoorden van zijn coalitiepartners, ABOP, Pertjajah Luhur, alsook van parlementariërs uit zijn NDP-partij.

Voor de coalitiepartners zal Bouterse vooral moeten aantonen dat hun positie in de regering nog een gelijkwaardige is en hoe in de resterende negentien maanden van dit kabinet, de beleidsdoelen die belangrijk zijn voor hun achterban uitgevoerd gaan worden. Pertjajah Luhur voorzitter Paul Somohardjo heeft in niet mis te verstane woorden duidelijk gemaakt dat er weinig tijd over is, geen misstappen meer gemaakt moeten worden, nu alles draait om politieke zekerheid voor nog een regeerperiode. Bouterse zal uit zijn presidentiële mouwen flink moeten schudden om te verklaren waarom van het ‘grote’ huisvestingsplan en andere, met veel fanfare aangekondigde plannen, weinig of niets terecht is gekomen. Hoewel Somohardjo gedreigd heeft het beleid van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling niet te zullen ondersteunen, kan verwacht worden dat de coalitie uiteindelijk, hoe dan ook toch genoegen zal nemen met de antwoorden van de president.

Geslepen messen

‘Fileren’ van de vragen van de oppositie, kan bij de beantwoording van Bouterse nog voor interessante discussies zorgen. De oppositie heeft het beleid van de regering, aangemoedigd door de eigen kritiek op het beleid door Bouterse zelf, de grond ingeboord. Niet nagekomen verkiezingsbeloften, slecht monetair en financieel beleid, slechte buitenlandse politiek, corruptie en vooral het wisselen van twaalf ministers uit het regeerteam, worden Bouterse zwaar aangerekend. “Een regering die durft om groot te dromen, maar niet uit die droom is wakker geworden om die te realiseren”, zei oppositielid Ruth Wijdenbosch (NF/NPS) tegen het einde van de eerste ronde voor het parlement. “Een megakabinet die gehavend eindigt zonder wapenfeiten”, zei BEP-fractievoorzitter Ronny Asabina eerder. Voor NF-fractievoorzitter Radjkoemar Randjietsingh heeft Bouterse met kritieken en klaagzangen over hoe moeilijk het is te regeren, het oordeel zelf geveld; het beleid heeft compleet gefaald.

President Bouterse heeft het voordeel ongelimiteerd de tijd te hebben in alle drie ronden van de politieke beschouwing ‘de vis op zijn gemak te fileren’. Met nog maar ruim 30 minuten spreektijd voor de 14 oppositieleden van het Nieuw Front en Asabina van de BEP, interrupties bij gerekend, ziet het ernaar uit dat de oppositie de president weinig van repliek zal dienen, tenzij voorzitter Jennifer Geerlings-Simons bereid is de spreektijden te verruimen. De DOE-fractie heeft twintig minuten. Als de tijd niet verruimd wordt, zal de politieke discussie bij de begrotingsbehandeling verder worden uitgevochten. Niet alleen de president zal met een scherp mes opereren; ook de oppositie heeft de messen allang geslepen.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May