Gebrekkig onderwijs binnenland dringend vraagstuk in DNA
06 Nov 2013, 04:00
foto
ABOP-parlementariër Marinus Bee


Het gebrekkige onderwijs in de verschillende districten en het binnenland begint een steeds terugkerend en dringend onderwerp te worden in het parlement. ABOP-parlementariër Marinus Bee heeft extra aandacht gevraagd voor het gemis aan leerkrachten en goede voorzieningen op VOJ Albina.

Het assembleelid zei dinsdag in De Nationale Assemblee dat aan het eind van dit schooljaar het niet vreemd moet overkomen wanneer blijkt dat het resultaat benedenmaats is. Voorzitter Jennifer Geerlings-Simons merkt op dat dit vraagstuk steeds terugkeert en een belangrijk agendapunt begint te worden.

Bee maakt er gewag van dat naast onvoldoende leerkrachten, het werken met onbevoegde vakleerkrachten ook dit jaar wordt voortgezet. Leerkrachten die zijn aangetrokken, moeten wonen in huizen die geen elektriciteit hebben en waterleiding. Carl Breeveld, fractieleider van DOE, vindt het ronduit een schande dat een land niet in staat blijkt te zijn te zorgen voor adequaat onderwijs voor zijn kinderen. Niet voor de eerste keer brengt hij de onderwijssituatie in het boven Suriname gebied ter sprake. Daar is de school gesloten omdat er geen leerkrachten zijn.

Criminaliteit injagen
Bee en Breeveld zijn van mening dat een land dat geen ernst maakt met het zorgen voor goed onderwijs een nieuwe generatie criminelen zal zaaien. Bee meent dat wanneer er geen ontwikkelingskansen zijn voor jongeren die op den duur toch een leven moeten hebben, zij makkelijk in de criminaliteit terechtkomen. Fractieleider van de Mega Combinatie, Ricardo Panka, vindt dit te ver gezocht. Ook zijn partijgenoot, Noreen Cheung meent dat de criminaliteit niet zozeer gelinkt moet worden aan gebrekkig onderwijs. Bee en Breeveld houden echter aan vast dat jongeren de kans op onderwijs niet ontnomen moet worden, omdat de kans groot is dat zij in de criminaliteit terecht komen.

Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, wijst er ook op dat het onderwijs op Stoelmanseiland nog altijd ernstig wordt gestagneerd door het gebrek aan een opvangcentrum voor leerlingen uit de verschillenden dorpen. Het internaat op Atjoni dat vaker onderwerp van gesprek is geweest, blijkt nog steeds niet operationeel te zijn. “Steeds horen we op zeer kort termijn”, stelt Asabina. Jenny Warsodikromo (Mega Combinatie/NDP), vindt dat er een goed onderzoek gedaan moet worden waarom leerkrachten niet graag in het binnenland willen werken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May