Bijeenkomst huiselijk geweld: Man moet rol in gezin oppakken
05 Nov 2013, 18:00
foto


In Suriname moet meer onderzoek worden gedaan naar huiselijk geweld. Alleen dan zullen we in staat zijn het probleem te begrijpen en aan te pakken. Ook de crèche en naschoolse opvang zijn plaatsen waar huiselijk geweld kan plaatsvinden. Ouders en vooral de moeders moeten meer quality time met hun kinderen doorbrengen. Deze opmerkingen heeft het publiek gemaakt tijdens een lezing over huiselijk geweld in Ons Huis.

Zowel de inleiders als de deelnemers tijdens de lezing vinden dat de man zijn rol in het gezin moet oppakken. De man moet zijn gezin beschermen en zijn bijdrage leveren als kostwinner. Er ligt een voorstel om een mannenforum op te richten onder de paraplu van de Universal Peace Federation.

De verschillende sprekers hebben de verschillende vormen van huiselijk geweld en de complexiteit van het probleem belicht. Quinsny Abelinti van de Interreligieuze Bahai organisatie wees erop dat de sociologische benadering van het probleem uitgaat van ongelijke machtsverhoudingen in het gezin. De sociale leertheorie gaat uit van overleving van geweld van generatie op generatie en de pathologische benadering gaat ervan uit dat de pleger een neurologische stoornis heeft.

Geestelijke vorming
Harold Pultoo, pastoor van de Volle Evangelie Gemeente ‘Gado Bigi Lobi’ zei dat de risicofactoren voor het ontstaan van huiselijk geweld kunnen zijn: laag zelfbeeld, lage socio-economische status, relationele factoren, opgroeien in een gezin waarin gebrek is aan aandacht en opgroeien in een gezien waarin huiselijk geweld plaatsvindt. Pultoo vindt dat huiselijk geweld in het gezin zelf moet worden aangepakt. Er moet beleid worden geformuleerd om huiselijk geweld te voorkomen, pleitte hij. Vanaf de kleuterschool moet de vorming op zowel intellectueel als geestelijk gebied plaatsvinden, voegde de pastoor eraan toe.

Ook de spirituele kant van het onderwerp is belicht. Volgens yogatrainer Alex Yaka Uno is geweld een onheilzame handeling als gevolg van een onheilzame mentale toestand en vindt het plaats in huiselijke sferen. Sociaal, aangeleerd of pathologisch verklaarde hij huiselijk geweld. Hij wees erop dat de aanwezigheid van uitlokkers ook huiselijk geweld veroorzaakt. “Krijgen wat je niet wilt of niet krijgen wat je wilt.” Aangezien er in Suriname weinig onderzoeken zijn gedaan naar huiselijk geweld, gaf Yaka Uno aan de hand van onderzoeksresultaten van Nederland en België aan dat de oorzaak van huiselijk geweld voor 31% ligt aan het eigen karakter en voor 19% aan een conflict zonder echte aanleiding, dus weer eigen karakter. Hij concludeert dat huiselijk geweld een mentaal probleem is en dat wij over het algemeen weinig over driften weten. De spirituele therapeut vindt een basis mentale training nodig om te weten te komen hoe het mentale gedeelte van de mens werkt. “Belangrijk daarbij is dat je discipline en inzicht ontwikkelt.”

Huiselijk geweld begint meestal met bedreiging en begint al thuis tussen broertjes en zusjes, zei gepensioneerd hoofdofficier van justitie, Ramon de Freitas. Hij putte uit de vele praktijkgevallen uit zijn loopbaan om aan te tonen dat huiselijk geweld een complex probleem is waarbij jaloezie van de pleger (crime passional) vaak de oorzaak is van mishandeling van de vrouw. Het probleem gaat volgens hem meer in de richting van een mentale stoornis.

De interreligieuze, multiculturele en multi-etnische bijeenkomst is zondag gehouden. Het thema was ‘Hoe kunnen plegers en potentiële plegers van huiselijk geweld worden geholpen niet hiertoe te vervallen?’ De Stichting Universal Peace Federation Suriname heeft het geheel georganiseerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May