Beroepsonderwijs wil meer steun van bedrijfsleven en overheid
02 Nov 2013, 03:00
foto
V.l.n.r. minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling en commissievoorzitter Roy Adama. (Foto: NH)


De installatie van de werkgroep die moet werken naar het opzetten van een National Training Authority (NTA), is volgens minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, een stap voor het garanderen van kwalitatief goed onderwijs. De werkgroep onder leiding van Roy Adama, is donderdag in het Marriott Hotel geïnstalleerd door minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov).

Hok meent dat afgestudeerden van beroepsopleidingen wat betreft competenties, moeten aansluiten bij die welke het bedrijfsleven nodig heeft. “Verder is het de bedoeling dat wij voldoende mensen krijgen in die richting waarin de ontwikkeling van het land gaat. In de fase van ontwikkeling waarin ons land op dit moment verkeert, hebben wij vooral technisch opgeleide mensen nodig”, zegt Hok.

Aansluiting en ondersteuning
Adhin ondersteunt dit uitgangspunt en zegt dat als Suriname zijn productiecapaciteit wil verhogen, het beroepsveld de aansluiting vanuit het onderwijs moet krijgen. Het onderwijs moet de juiste profielen die het bedrijfsleven vereist, aanleveren.

Het NTA wordt een onafhankelijk instituut dat zich gaat buigen over het beroepsonderwijs. De werkgroep wordt belast met het ontwikkelen van beroepsgerichte en technische trainingen voor het onderwijs. Verder gaan zij strategieën en concepten ontwikkelen die moeten leiden tot het opzetten van de NTA, geeft de voorlichting van NH aan.

NH heeft het signaal voor meer aandacht voor het beroepsonderwijs gegeven. Stakeholders uit het beroepsonderwijs hebben bij gesprekken met het ministerie aangegeven, dat dit deel van het onderwijs niet voldoende ondersteund wordt door het bedrijfsleven en de overheid. Zij zeggen dat de financiering van het onderwijs ook structureel geregeld moet worden, zodat men zich op het onderwijs kan concentreren en niet steeds naar sponsoring hoeft te gaan zoeken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May