DOE wil duaal kiesstelsel bij verkiezingen 2015
31 Oct 2013, 18:00
foto
Bij de verkiezingen van 25 mei 2010 behaalde stemmen.


De politieke organisatie, Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) wil afstappen van het huidige kiesstelsel. Al bij de komende verkiezingen in 2015 wil DOE dat gebruik wordt gemaakt van een combinatie van de landelijke evenredige vertegenwoordiging. Dit bracht hij naar voren tijdens de algemene politieke beschouwing vandaag. De fractievoorzitter van DOE, Carl Breeveld, was de enige spreker vandaag omdat de vergadering verdaagd werd toen bleek dat de president wegens ziekte niet aanwezig kon zijn.

Breeveld gaf te kennen dat zeventien assembleeleden gekozen worden en de overige 33 zetels worden bepaald op basis van het stelsel van evenredige vertegenwoordiging bij grootste gemiddelde en voorkeurstemmen. Volgens Breeveld zal hiermee het resultaat van de verkiezingen een betere weergave zijn van het stemgedrag van de kiezers.

Niet eerlijk
“Het kan niet zo zijn dat het percentage kiezers dat voor een bepaalde partij of combinatie stemt, extreem verschilt van het aantal zetels dat die partij of combinatie in een volksvertegenwoordigend orgaan verwerft.
Dit maakt de verkiezingen illusoir. Het doet afbreuk aan de representativiteit van de uitslag en doet steeds meer kiezers zich afkeren van het democratisch proces”, stelt Breeveld. Met het onderstaand tabel geeft hij aan dat het aantal stemmen voor een partij extreem verschilt met het aantal behaalde zetels.

Breeveld zegt dat zijn partij zich ervan bewust is dat er achtergebleven gebieden zijn, waar de stem van de kiezer ook niet gemist kan worden in het parlement. Het is daarom dat de partij niet alleen kiest voor een stelsel van landelijke evenredige vertegenwoordiging, maar voor en duaal stelsel. Hiermee zou volgens de DOE fractievoorzitter de zetelverdeling per district er als volgt kunnen uitzien.

Paramaribo 8 zetels
Wanica 6
Nickerie 4
Commewijne 3
Sipaliwini 3
Brokopondo 2
Marowijne 2
Para 2
Saramacca 2
Coronie 1
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May