President moet beleid ambtenaar en assembleelid uitleggen
31 Oct 2013, 10:30
foto
Assembleelid Asiskumar Gajadien


Op het bord van president Desi Bouterse zijn diverse indringende vragen om te beantwoorden na de eerste ronde van De Nationale Assemblee. Vandaag komen er nog meer vragen bij tijdens de voortzetting van de algemene politieke beschouwingen. Nieuw Front-fractieleider Radjkoemar Randjietsingh wil van het staatshoofd weten wat het beleid is van de regering voor assembleeleden die ambtenaren zijn. Hij vindt dat parlementariërs niet beperkt mogen worden in het werk.

Minister Rabin Parmessar van Openbare Werken, die jarenlang assembleelid was, heeft Asiskumar Gajadien geschreven dat hij aan het werk moet verschijnen. Er zal alleen maar medewerking worden verleend voor het bijwonen van huishoudelijke en openbare vergaderingen die uitgeschreven zijn door de griffier.
Parmessar schreef Gajadien: “Ten aanzien van het combineren van uw taken als lid van De Nationale Assemblee en die van ambtenaar op het Ministerie van Openbare Werken, geef ik u mee dat dezerzijds de medewerking zal worden verleend voor uw participatie aan door de Griffier uitgeschreven vergaderingen van vaste commissies in welke u zitting heeft.”

Rechtszaak
Gajadien om reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat hij sinds 2011 bezig is met een rechtszaak, waarbij hij zijn ontheffing zonder gegronde reden aanvecht. Als afgestudeerde van de universiteit heeft hij bewust gekozen voor een carrière in de ambtenarij en dus geen politieke benoeming heeft gekregen. Volgens Gajadien betekent niet voor hem dat hij afgestraft wordt om een tussenperiode de gemeenschap te dienen. Hij vindt dat er wettelijke regelingen moeten komen ter verbetering van de positie van ambtenaren die ook volksvertegenwoordigers worden, zoals ambtenaren die ministers worden. Deze discussie heeft hij aan het begin van zijn parlementaire periode gesteld in De Nationale Assemblee, waarop assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons gesteld heeft dat deze kwestie in de komende periode besproken zou worden.

Randjietsingh is ervan overtuigd dat de parlementariërs het gelijk aan hun zijde hebben. Hij stelt dat het niet slechts in strijd is met wat tot nu toe gehanteerd is als gewoonte, maar ook met de wettelijke regelingen en normen. Een parlementariër heeft meerdere taken, zoals de voorbereidingswerkzaamheden, ter beschikking zijn voor de gemeenschap, eigen fractie bijeenkomsten. Randjietsingh merkt op dat het parlement voor een groot deel bestaat uit ambtenaren en er geen willekeur toegepast mag worden door een minister.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May