SGS ontving 1% FOB-waarde van ladingen
30 Oct 2013, 08:00
foto


Het bedrag dat de Société Générale de Surveillance S.A. (SGS) heeft ontvangen voor haar Pre-Shipment Inspection (PSI) programma is nimmer genoemd. De kosten voor de Staat Suriname bedragen een bepaald percentage van de aangegeven FOB-waarde van de importen. SGS is in opdracht van het ministerie van Financiën op 17 juni 2013 begonnen met het PSI-programma.

Personal Assistant van de SGS-directeur in Suriname, Maureen Tjin-A-Joe zegt aan Starnieuws dat kosten ruimschoots worden goedgemaakt door de verhoogde invoerrechten/belastingen en andere voordelen voor de Staat. Starnieuws verneemt uit een andere bron dat de ‘prijs’ van SGS 1% van de FOB-waarde van de te inspecteren ladingen is.

Op 26 juli is de PSI onder druk van het bedrijfsleven opgeschort door president Desi Bouterse. “Zelfs in de korte periode dat het programma heeft gedraaid, is er vooruitgang geboekt,” zegt Tjin-A-Joe. Ze wijst erop dat er een groep importeurs was die zelfs vóór het begin van de PSI fel gekant was tegen SGS, “daar zij niet het juiste bedrag aan invoerrechten en belastingen wensten te betalen.” Het gaat volgens haar om importeurs die gewend waren aan het onderwaarderen en/of verkeerd coderen van hun importen.

“Zij hebben dan ook een campagne gevoerd om de PSI te ondermijnen om zodoende hun eigen belangen te beschermen.” Een van hun tactieken was te stellen dat fysieke inspecties zodanig vertraagd werden uitgevoerd dat dit een schaarste teweeg bracht in het land, zegt de SGS-functionaris. Ze geeft aan dat in werkelijkheid meer dan 95% van de aangevraagde inspecties zijn uitgevoerd op de datum die de exporteur had aangevraagd in het ingediende aanvraagformulier.

PSI snel geschorst
SGS had speciale procedures opgezet, vooral in Miami, om urgente en ‘just in time’ luchtvrachten af te handelen, waarbij er inspecteurs verantwoordelijk waren voor het verrichten van reguliere inspecties op locaties van de exporteurs op de dagen dat er werd gevlogen naar Suriname.

Tjin-A-Joe geeft toe dat er in het begin enkele vertragingen waren, “maar een deel daarvan was zelf in de hand gewerkt door de importeur en/of de exporteur die de nodige documenten/inspecties te laat indienden/aanvroegen.” Daarna raakten de importeurs en exporteurs steeds meer bekend met het proces en begon het al vlot te lopen. “Het is daarom jammer dat de PSI zo snel is geschorst en dat het land daardoor niet van de voordelen (verhoogde inkomsten) kon genieten en de douane niet kon beginnen aan de volgende groeifase; PSI was slechts de eerste stap en tijdelijk van aard.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May