Hoe groot is de kans?
29 Oct 2013, 14:00
foto


De laatste 3-4 jaren worden wij in Suriname overstelpt met nieuwe kansspelen, al dan niet digitaal, die als paddenstoelen uit de grond rijzen. Op 5 oktober 2013 verscheen er in de Ware Tijd en op Starnieuws het nieuws dat de Take A Chance loterij, nadat zij was stopgezet als gevolg van een schandaal, zonder veel tegenstand opnieuw startte met de lotenverkoop met de argumenten (en dit is erg amusant):
- Er zijn geen controlemechanismen vanuit de overheid om de integriteit van het spel te checken en het bedrijf mag niet de dupe worden daarvan.
- De overheid heeft acht jaren lang niets gezegd.

Ik wil de ongeldigheid (en dwaasheid) van deze argumenten ontmaskeren door de volgende vragen te stellen:
- Mag het volk dan de dupe worden van eventueel oneerlijke en oplichterspraktijken?
- Als iets acht jaren lang fout gaat en het nu eindelijk aan het licht komt, moeten we dat als een argument gebruiken om te blijven lopen in de verkeerde richting?

Naar mijn mening, moet elke actie door een onderneming die in Suriname opereert volledig transparant en controleerbaar zijn en als de overheid die niet kan controleren (zelf of door een partner) dan mag de onderneming niet opereren. Punt uit!

Volledig transparant
Ook bij spelen zoals Suribet, waarbij ook elektronisch wordt bepaald of je hebt gewonnen of niet, moet worden opgetreden. Het is helemaal niet moeilijk om van te voren de winnaars te bepalen en zo duizenden mensen op te lichten.
Ik plaats ook kanttekeningen bij de vele kansspelen waar er gekrast moet worden om vervolgens wel of niet een geldbedrag te winnen. Wie verzekert mij dat de hoofdprijs wel in één van de loten ligt? Om de hoeveel tijd wordt een winnend lot geprint? Hoe groot is de kans dat ik win?

Concluderend: elk kansspel moet volledig transparant zijn en het moet er eerlijk aan toegaan. Het moet aantoonbaar zijn hoe groot de kans is om te winnen. Vooral bij digitale kansspelen is dit wat moeilijker aangezien dat technische kennis vereist om de algoritmen te toetsen.

Ik wil de overheid op het hart drukken snel de bij wet verplichte Gaming Board in te stellen die hen in staat stelt om controle uit te oefenen op kansspelen. Maar ook om ons in de tussentijd te beschermen en onmiddellijk de kansspelen te stoppen die niet kunnen aantonen hoe ze te werk gaan.

De consument wil ik verzoeken om geen deel te nemen aan kansspelen waarvan het niet duidelijk is wat de kans is dat u wint. Wees op uw hoede en laat u niet verleiden!


Harvey Harpal
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May