Jordon: Gepanserd voertuig wordt niet uit voorraad geleverd
29 Oct 2013, 00:00
foto
Stapel documenten met geleverde gepantserde voertuigen en attributen door J&N Enterprise


Egbert Jordon, directeur van J&N Enterprise, laat een stapel documenten zien aan Starnieuws waaruit blijkt dat zijn bedrijf sinds 2005 gepantserde auto’s en veiligheidsattributen levert aan diverse bedrijven. Jordon zegt dat de uiteindelijke prijs van een gepantserde 'Cadillac Escalade ESV-Limo conversion 2013' wordt bepaald op basis van de wensen van de cliënt en de financiering.

De Cadillac wordt door het Amerikaanse bedrijf Alpine Armoring Inc. geleverd. Jordon is agent van dit bedrijf. J&N Enterprise is een van de drie ondernemingen die het Bureau Nationale Veiligheid van het kabinet van de president gevraagd heeft om een offerte uit te brengen. “Aangezien wij diverse pantserwagens hebben geleverd en andere veiligheidsattributen, zijn wij geselecteerd”, zegt Jordon. Hij laat Starnieuws zien dat hij naast overheidsinstanties ook voor particulieren gepantserde voertuigen heeft geleverd. “Wij kunnen de namen van de cliënten niet publiceren, maar wij willen ook niet dat onze goede naam door het slijk wordt gehaald. Daarom geven wij u inzage in de documenten”, stelt Jordon.

Wensen cliënt
De ondernemer legt uit dat er veel bij komt kijken voordat zo een voertuig kan worden besteld en in Suriname aankomt. “Allereerst is er een onderhoud met de cliënt, die aangeeft aan welke eisen het voertuig moet beantwoorden. Daarna wordt er een offerte uitgebracht. De Cadillac moet worden omgebouwd naar de eisen van de cliënt. Je kan niet naar de showroom gaan en een kant en klare auto uitkiezen. Zo simpel werkt dat niet”, benadrukt Jordon.

Alle onderdelen van het voertuig moeten, op basis van de bestelling worden omgebouwd, tot en met de accu. Nadat alle gewenste veranderingen zijn aangebracht, weegt zo een auto ongeveer 1500 kg zwaarder. Ook het onderstel moet hierop zijn berekend. Jordon legt uit dat de technische kant van het voertuig nog het makkelijkste is om te realiseren, maar het gaat vooral om de financiering. “De overheid betaalt het bedrag niet direct. Er volgt een serie besprekingen met de bank die behoorlijk veel garanties wil hebben en hoge eisen stelt. Over de rente praten we niet eens”, zegt Jordon.

Wel ingeschreven bij KKF
De prijs van SRD 1.1 miljoen is volgens de ondernemer absoluut niet aan de hoge kant. De aanpassingen maken dat het voertuig ruim honderd procent duurder wordt. Ook de rente die betaald moet worden aan de bank, tikt behoorlijk aan. De verscheping naar Suriname kost ook een flink bedrag. Jordon legt uit dat niet iedereen een gepantserde auto kan kopen in de Verenigde Staten van Amerika. Ook daarvoor moet er toestemming worden gegeven, want de auto kan als wapen dienen. “Iemand kan zo ermee in een pand rijden”, legt hij uit.

Op de vraag over het al dan niet ingeschreven staan bij Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), deelt de ondernemer mee dat zijn bedrijf wel ingeschreven staat in het handelsregister. Op basis van een KKF-uittreksel blijkt dat het bedrijf geregistreerd is onder de naam Jordon & Enterprise Food Processing NV. “Onze handelsnaam is ‘J&N Enterprise. Vandaar de verwarring”, legt Jordon uit. Hij toont aan dat het bedrijf een heel ruime vergunning heeft en zijn diensten heeft uitgebreid. Jordon deelt mee dat zijn bedrijf de opdracht heeft om drie voertuigen te leveren voor het kabinet van de president. Hij verwacht dat ruim vóór eind van het jaar de auto’s in Suriname zullen zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May