Landbouwtentoonstelling richt zich op voedselveiligheid
26 Oct 2013, 02:00
foto
Minister Hendrik Setrowidjojo bewondert een manja op de tentoonstelling.


Landbouwers, siertelers, boeren, vissers uit verschillende districten zullen tot en met zondag hun producten 'showen' en verkopen. Behalve het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zullen verschillende bedrijven en onderwijsinstellingen informatie verschaffen over voedselveiligheid en productiemethodes. Ook landbouwmachines, auto's, kleding en diverse andere spullen zijn uitgestald.

Minister Hendrik Setrowidjojo van LVV opende vrijdag in het Flamboyantpark de Landbouwtentoonstelling. Het evenement, georganiseerd door de Lions Club Kwatta en ondersteund door LVV, wordt voor de achtste keer gehouden. Het thema dit jaar is 'Continuïteit, Kwaliteit en Kwantiteit, randvoorwaarden voor de ontwikkeling van de agrarische sector'. President van Lions Club Kwatta, Ganesh Laigsingh, merkt op dat het evenement ook dient als platform voor landbouwers. "Dit is een ontmoetingsplaats voor de boeren uit verschillende districten. Zij wisselen informatie en ervaring uit over elkaars producten."

Voedselzekerheid centraal
Setrowidjojo deelde mee dat het beleid van LVV gericht is op voedselzekerheid. Om dat te bereiken werkt het ministerie samen met verschillende instanties die de agrarische productie willen ontwikkelen.
Ter illustratie haalde de minister de projecten aan waarbij landbouwers getraind worden om veilig en meer te produceren. Ook worden ze zakelijke inzichten gegeven. Laighsingh is tevreden met de steun van het ministerie maar vindt dat er nog meer gedaan kan worden, omdat sommige nieuwe productiemethoden te duur uitvallen voor sommige ondernemers en hoopt dat de overheid die groep tegemoet komt.

Laighsing heeft graag dat de overheid steun verleent bij het zoeken van afzetmarkten in de regio. "We exporteren al op kleine schaal naar Nederland en de regio. Laten we beter kijken naar de regio. De ambassades kunnen helpen hierbij." Setrowidjojo merkte op dat producenten rekening moeten houden met certificeringsprocessen. Die zijn nodig om export van veilig voedsel te garanderen. De minister is van mening dat het in het overheidsbeleid moet worden opgenomen. Zondag wordt de 'Duck Curry Competion gehouden. Ook zal de winnaar van het beste product bekendgemaakt worden.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May