Duitse première van documentaire Anton de Kom
25 Oct 2013, 10:00
foto


De documentaire ‘Peace, memories of Anton de Kom’ van Ida Does heeft zijn Duitse première gehad in Berlijn. Dit gebeurde als onderdeel van een speciale World Wide Cinema selectie van de culturele instelling 'Werkstatt der Kulturen'. De documentaire was een van de tien films die in Berlijn werden vertoond in het kader van het thema ‘Zwartze Menschen und das Nazi-regime’.

Samensteller, filmwetenschapper Julien Enoka Ayemba, blikte tevreden terug op de vertoning en verklaarde dat het voor de meeste aanwezigen een eerste kennismaking was met het koloniale verleden van Nederland en de strijd van Anton de Kom. Hij noemde de film ‘erg aangrijpend’. In de documentaire vertellen de drie nog levende kinderen van De Kom, Ad, Cees en Judith hun herinneringen aan hun vader en hun turbulente kinderjaren in Suriname en Nederland.

Filmmaakster Ida Does zei dankbaar te zijn met de Duitse première en rekent op meerdere vertoningen. “Duitsland is het land waar De Kom is overleden in nazi gevangenschap en het is fantastisch dat een Duits publiek kennis heeft kunnen nemen van zijn strijd.” Does heeft eerder deze week de bekroonde documentaire ook ter beschikking gesteld van de Gedenstätte Lager Sandbostel in Duitsland, het voormalig kamp, waar Anton de Kom in 1945 is gestorven. Bezoekers van deze herdenkingsplek zullen tijdens hun rondleiding de documentaire kunnen bekijken.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May