Parlementaire delegatie in Uruguay voor ICT-workshop
24 Oct 2013, 12:05
foto
Valeenee Wasimin, hoofd DNA-voorlichting, Cheryl Pinas, hoofd DNA ICT en assembleelid Henk Ramnandanlal (MC/Palu) in Uruguay op de ICT-workshop.


Een parlementaire missie is in Montevideo, Uruguay voor een workshop over het gebruik van Informatie en Communicatie Technologieën (ICT) in het parlementair werk. Assembleelid Henk Ramnandanlal (MC/Palu) woont de workshop bij samen met hoofd DNA-voorlichting, Valeenee Wasimin en hoofd DNA ICT, Cheryl Pinas.

De bijeenkomst biedt parlementen van landen in Latijns-Amerika de mogelijkheid om te discussiëren over dit onderwerp. Uit rapporten van World e-parlement blijkt dat parlementen vaak nog niet eens een strategisch plan hebben om ICT in te voeren of dat het nog als prioriteit wordt gezien. Het is ook slecht gesteld met financiële middelen om ICT’s in te voeren. De afhankelijke posities van bepaalde parlementen van de uitvoerende macht die het geld moeten vrijmaken, maken het moeilijk voor de parlementen om bewegingsruimte te krijgen.

“Het belang van het gebruik van nieuwe technologieën om het parlementair werk te verbeteren zal de komende tijd een relevante discussie worden,” zegt parlementariër Ramnandanlal. “Informatie distributie en efficiënter werken door ICT zullen uiteindelijk tijd en geld besparen. Parlementen kunnen dan transparanter worden voor de samenleving aan wie er verantwoording schuldig is.”
Hij merkt op dat een betere communicatie met de samenleving maakt dat de kwaliteit van de wetten die worden gemaakt, worden verbeterd in parlementen.

Communicatie samenleving
Sociale media is ook een onderwerp dat aan de orde komt op de workshop die van 23 tot 25 oktober plaatsvindt. Immers sociale media kan een actieve burgerparticipatie mogelijk maken. “Hoewel het effectief blijkt, is er heel wat werk dat eraan vooraf gaat zoals standaarden vaststellen voor de communicatie naar de samenleving en hoe en waar inspraak gegeven wordt in het parlementair werk.”

Het Surinaamse parlement heeft in februari 2011 het ICT strategisch plan gemaakt en goedgekeurd. Het document geeft de geleidelijke ICT-transformatie, de vorm en inhoud, weer. Er is intussen al een website van het parlement. Behalve dat er wordt gewerkt om de communicatie met de samenleving te verhogen, wordt ook getrokken aan de interne communicatie, efficiëntere afhandeling van documenten en de informatiedistributie.

Volgens Ramnandanlal is Suriname goed op weg om te digitaliseren, terwijl andere landen veel verder zijn. “Het is daarom belangrijk dat deelnemende landen de regionale banden versterken om te leren van elkaars ervaringen en elkaar versterken in het invoeren van ICT binnen hun volksvertegenwoordigende instituten.” De delegatie keert zaterdag terug.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May