‘Breedband sleutelfactor in verder ontwikkelen van ICT’
23 Oct 2013, 20:00
foto
Minister van Transport, Communicatie en Toerisme, Falisie Pinas, in Korea. (Foto: voorlichting TCT)


Suriname heeft in Seoul, Korea met topafgevaardigden uit Jamaica, Belize, Haïti, Costa Rica, El Salvador, Mexico, Korea, Paraguay en Uruguay op 15 en 16 oktober deelgenomen aan de 1ste Ministerial Broadband Forum for Latin-America and the Caribbean. Aan een Cybercrime Conferentie die is gehouden op 17 en 18 oktober, namen landen uit de hele wereld deel. Minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) Falisie Pinas, was met Cynthia Starke, hoofdbeleidsmedewerker op deze vergaderingen. Lygia Smith, onderdirecteur Communicatie heeft er eveneens een ICT trainingsprogramma gevolgd.

De vergaderingen werden gehost door de Ministry of Science, ICT and Future Planning (MSIP) en de Inter-American Development Bank (IADB), meldt de voorlichting van TCT. De Broadband (breedband) vergadering moet een breedband platform voor de Latijns Amerikaanse en Caribische landen en Korea creëren en leiden tot het verstevigen van de bilaterale relaties en het delen van ervaringen. Er zijn twee ministeriële rondetafelvergaderingen gehouden.

Effectief beleid ontwikkelen
Op de ministeriële vergaderingen kwam naar voren dat breedband een sleutelfactor is in het verder ontwikkelen van ICT. De aspecten van toegang ( accessibility) en betaalbaarheid ( affordability) staan hierbij centraal. Als aandachtspunten zijn het ontwikkelen van een effectief beleid op het stuk van breedband, het verbeteren van wet – en regelgeving, het ontwikkelen van infrastructuur, het creëren van bewustzijn voor het verbeteren van de concurrentiepositie, naar voren gekomen. De centrale rol van educatie, het bevorderen van partnerschappen tussen de publieke en de private sector en leiderschap zijn hierbij belangrijke aspecten, zegt de TCT-voorlichting.

Problemen zijn geconstateerd op het gebied van infrastructuur ontwikkeling, het ontbreken van contentontwikkeling en de geringe bewustwording. Om deze problemen op te lossen kan er o.a. gekeken worden naar ‘best practices’ en moeten zowel de publieke-, als de private sector gestimuleerd worden om te investeren in infrastructuur.

Op de Cybercrime conferentie zijn verschillende thema’s aan de orde gekomen, zoals economische groei en ontwikkeling, sociale en culturele voordelen, cybersecurity and international security (veiligheid) en capaciteitsversterking.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May