Amerikaanse 100-dollarbiljet heeft nieuw ontwerp
23 Oct 2013, 11:00
foto


De Amerikaanse Centrale Bank heeft haar 100-dollarbiljet herontworpen. Het biljet heeft nieuwe veiligheidselementen om vervalsing te voorkomen. Ook maakt het nieuwe 100-biljet het gemakkelijker voor bedrijven en consumenten om de echtheid ervan te herkennen.

Het nieuwe biljet wordt vanaf dinsdag verstrekt aan financiële instellingen. De distributie ervan hangt af van de afstand, de vraag en het beleid van de afzonderlijke financiële instellingen over de hele wereld.

"Het nieuwe ontwerp bevat beveiligingsfuncties die het gemakkelijker maken om te authenticeren , maar moeilijker te repliceren," zei Federal Reserve Board Governor Jerome H. Powell. "Als het nieuwe biljet zijn ingang vindt in de dagelijkse transacties, zullen de gebruiksvriendelijke beveiligingsfuncties het gemakkelijker maken voor het publiek om zijn authenticiteit te controleren."

De Amerikaanse Centrale Bank, het Amerikaanse ministerie van Financiën, het bureau belast met graveren en afdrukken en de Amerikaanse geheime dienst proberen met het herontwerpen van de biljetten, vervalsing en namaak voor te blijven.

Het vernieuwde bankbiljet van 100 dollar bevat twee nieuwe beveiligingsfuncties: een blauwe 3-D beveiligingslint met beelden van klokken en 100s, en een van kleur veranderende bel in een inktpot. Sommige elementen, zoals een watermerk, van het ‘oude’ ontwerp blijven behouden.

De Amerikaanse Centrale Bank zegt dat het niet nodig is dat consumenten hun ‘oude’ US$ 100 verruilen voor het nieuwe ontwerp. Het Amerikaans geldbeleid is erop gericht dat alle ontwerpen van zijn munteenheid juridisch legaal blijven, ongeacht wanneer ze zijn uitgegeven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May