President: Chinezen in alle geledingen van de maatschappij
21 Oct 2013, 00:00
foto
Yuk-Kee Chee, voorzitter van Suriname Chinese United Association, geeft namens de overkoepelende organisaties de president het fotoboek cadeau. (Beeld: René Gompers)


Op grootse wijze is zondag het jubileumjaar afgesloten met de viering van 160 jaar vestiging van Chinezen in Suriname. Duizenden waren op de been om mee te doen met de festiviteiten. Aan de optocht namen niet alleen culturele groepen deel, maar 'omu' had de winkel gesloten en was er met zijn gezin aanwezig. President Desi Bouterse prees de enorme bijdrage die de Chinezen leveren aan de ontwikkeling van Suriname. Op het Onafhankelijkheidsplein was er een culturele manifestatie naast de verschillende speeches.

Henk Herrenberg, voorzitter van de 'Nationale commissie herdenking Jubileumjaar', kijkt tevreden terug op de activiteiten die dit jaar gehouden zijn. De rode draad van de 150 jaar afschaffing slavernij, 140 jaar Hindostaanse immigratie en 160 jaar vestiging Chinezen in Suriname is de eenheid die er gedemonstreerd is. Bouterse merkte op dat "wij onvoldoende beseffen hoe uniek Suriname in de wereld is". Hij roemde de vreedzame wijze waarop diverse bevolkingsgroepen met elkaar omgaan. "Vrede en harmonie liggen niet voor het oprapen op straat en zijn niet te koop".

Generaal pardon
Herrenberg zei dat de commissie geadviseerd heeft om Chinezen die illegaal in Suriname zijn een generaal pardon te geven. Dit is al eerder gebeurd met Brazilianen en Haïtianen. Volgens Herrenberg zal binnenkort de registratie beginnen door het ministerie van Justitie en Politie. Hij riep de mensen op om gehoor te geven aan de oproep, waardoor zij niet naar hun land worden teruggestuurd als de politie hen betrapt.

Bouterse merkte op dat ook hij is opgegroeid met 'omu op de hoek'. Intussen zijn de winkels omgebouwd tot grote en moderne supermarkten. Er zijn diverse grote malls verrezen in het land. Daarnaast zijn Chinezen ook medici, ingenieurs en in verschillende andere disciplines geschoold. De president concludeerde dat ze in alle lagen van de samenleving zijn vertegenwoordigd en er een wezenlijk deel van uitmaken. Het staatshoofd toonde zich bijzonder ingenomen met het bezoek van minister Qui Yanping van Overzeese Chinese Zaken. Zij moet de band onderhouden met Chinezen over de hele wereld. Haar komst naar Suriname en een bloemstuk van president Xi Jinping voor de verjaardag van Bouterse geven de reflectie van de vriendschapsband. De president kreeg namens de overkoepelende Chinese organisaties het fotoboek Beyond the Shopkeeper’s Counter; Images of Chinese Life in Suriname aangeboden, na zijn toespraak op het Onafhankelijkheidsplein.
            video.gif video
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May