Tsang: Chinezen zijn nog steeds aan het immigreren
20 Oct 2013, 16:30
foto
De minister van Overzeese Zaken uit China, Qui Yanping, legt een krans bij het monument van de eerste Chinese contractarbeiders. (Foto: Ranu Abhelakh)


Bij het Vriendschapspark aan de Jagernath Lachmonstraat zijn vandaag kransen gelegd ter herdenking van 160 jaar vestiging van Chinezen in Suriname. De traditie volgend van de voorouders, zijn Chinezen nog steeds aan het emigreren. Ambassadeur Yang Zigang van de Volksrepubliek China, minister Ashwin Adhin, de Chinese minister van Overzeese Zaken, Qui Yanping, Henk Herrenberg, voorzitter van de Jubileum commissie en de voorzitters van de veertien Chinese verenigingen woonden de plechtigheid bij.

Stephen Tsang, secretaris van de Suriname Chinese United Association heeft zijn speech volledig in het Sranan gehouden. De ceremonie begon met het zingen van het Surinaamse volkslied. Tsang stond lang stil bij het Surinaamse couplet dat geschreven is door Trefossa, pseudoniem van Henri Frans de Ziel. Hij heeft ook het eerste Nederlandstalige couplet van het volkslied aangepast. Hij ging uitgebreid er op in dat Trefossa eenheid in het land wilde brengen door de Surinaamse versie van het volkslied. Tien jaar geleden is bij de viering van 150 jaar Chinese vestiging, het plein waar het Vriendschapspark is, door de overheid geschonken. "Wij staan nu hier op het Vriendschapspark, op het Trefossaplein. Bij het schrijven van deze speech besefte ik, dat ik deze speech in geen enkele taal dan het Surinaams kon doen", legde Tsang uit.

Immigratie nog gaande
Op 20 oktober 1853, precies 160 jaar geleden, arriveerden de eerste veertien Chinese contractarbeiders in Suriname. Deze contractarbeiders kwamen met
het schip, de Merwede, dat vertrok vanuit Java met achttien Chinese contractanten, maar vier hebben de tocht niet overleefd. Tussen 1858 en 1870 hebben de plantage eigenaren nog ruim 2500 Chinezen onder contract vanuit China gehaald, deelde Tsang mee.

Het grootste deel van de contractarbeiders is na afloop van het contract niet naar China teruggekeerd. De mensen vonden een bestaan als vrije arbeiders op de plantage of in de landbouw, maar vooral in de handel en in winkelambachten. Een succesvolle winkelier liet uit China familieleden overkomen om in zijn zaak te assisteren om na enige tijd hetzij hem op te laten volgen hetzij elders een nieuwe zaak op te laten zetten. Deze traditie wordt nog steeds voortgezet. Vandaar dat de immigratie vanuit China nog steeds gaande is.

Niet meer weg te denken
"De kinderen van deze Chinezen zijn door het hoge aspiratieniveau van de ouders vaak hoog opgeleid en gevormd, zodat ze vandaag de dag belangrijke posities bekleden in onze Surinaamse samenleving", zei Tsang. Hij benadrukte dat de invloed van de Chinese gemeenschap op de Surinaamse maatschappij niet meer weg te denken. Hij noemde onder andere de culinaire, maatschappelijke, civieltechnische en economische invloeden. Zij bekleden een vooraanstaande positie in het midden- en kleinbedrijf met name supermarkten, confectiezaken én het ondernemerschap.

De namen van deze eerste veertien contractarbeiders staan zowel in het Chinees als het Nederlands op dit monument gegraveerd. "160 jaar later, staan wij nu op het Vriendschapspark, op het Trefossaplein, als nazaten van deze veertien dappere zielen, om hen te gedenken. Wij zijn hen immens dankbaar, omdat zij ondanks de gevaren van de lange reis naar het onbekende en de offers die ze ongetwijfeld hebben gebracht, hier zijn gekomen om zich te vestigen. Zij hebben van dit land, samen met vele anderen uit andere continenten over de gehele wereld, ook voor ons een thuis gemaakt", zei Tsang.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May