CBvS: Vertrouwen in Suriname munt versterken
19 Oct 2013, 00:00
foto


De Centrale Bank van Suriname zal er alles aan doen om de macro-economische stabiliteit te behouden. Zij zal niet aarzelen om additionele maatregelen te treffen als de fiscale situatie en de kredietgroei zich niet stabiliseren naar niveaus die geen oververhitting of ondraagbare schuldenlasten met zich meebrengen of de kredietdollarisering in stand houden.

Zo heeft de bank recent het monetair beleid verscherpt, omdat de kredietverlening door de algemene banken enorm was gegroeid. De leningen aan de particuliere sector stegen naar 17,25% op jaarbasis, ver boven de groei van de economie. Het bankkrediet concentreerde zich in de handel en woningbouw. In een persbericht zegt de Centrale Bank dat zij oog heeft voor de waarschuwing van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor hoge overheidsuitgaven in tijden van verminderde inkomsten.

De betalingsbalanspositie van Suriname is achteruitgegaan ofschoon de importdekking van de internationale reserves en de buitenlandse schuldpositie van het land vooralsnog goede vertrekpunten bieden. Het IMF heeft zijn jongste prognoses over de macro-economische ontwikkelingen in Suriname vrijdag publiekelijk gemaakt.

In reactie op de beoordeling van het IMF zegt de bank dat zij zich blijft inzetten voor een verdere institutionele versterking van de financiële sector. Zij is bezig een monetair beleid voor te bereiden door openmarkt operaties, toezicht op geldtransactiekantoren en versterking van de anti-witwas normen en de regelgeving voor bestrijding van de financiering van terrorisme. De bank zegt dat zij verder werkt aan de instelling van een kredietbureau en een depositogarantieregeling en de versterking van het toezichtkader op de financiële instellingen.

U kunt de publicatie van het IMF hier downloaden.
pdf-icon.gif Publicatie_IMF.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May