IMF: Fiscale positie Suriname aanzienlijk verzwakt
18 Oct 2013, 20:00
foto
De cijfers van het IMF van 2009 tot en met 2013.


De fiscale positie van Suriname is aanzienlijk verzwakt. Het totale begrotingssaldo is in 2012 met 5% gedaald tot een tekort van 4% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Het tekort is te wijten aan de huidige uitgaven, inclusief subsidies. De fiscale druk nam in het eerste kwartaal van 2013 nog meer toe door de loonsverhogingen en een scala aan investeringen.

Het begrotingstekort voor 2013 zal zo’n 3% van het BBP zijn. De overheidsschuld blijft laag, 22% van het BBP. Dat zijn de bevindingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor Suriname per 30 september 2013. Dit zijn de bevindingen van het IMF op basis van de Artikel 4-consultaties, die vrijdag zijn vrijgegeven.

Ook de buitenlandse betalingsbalans is aanzienlijk gedaald. Het overschot op de lopende rekening is met ongeveer 1,5% gedaald tot zo’n 4,25% van het BBP in 2012. De daling heeft zich voortgezet in het eerste kwartaal van 2013 en is er een tekort op de lopende rekening. De seizoensgebonden daling van ontvangsten gingen gepaard met toegenomen invoer en dalende grondstoffen exportprijzen. De internationale reserves zijn matig, maar genoeg voor 4,25 maanden import.

Groei blijft sterk
Het IMF merkt op dat de macro-economische prestaties van Suriname aanzienlijk zijn versterkt in de afgelopen tien jaar. Sinds 2000 heeft het land een krachtiger beleid gevoerd en geniet hij van de hoge grondstofprijzen, ondersteund door politieke stabiliteit. Met de dalende goudprijzen op dit moment, breekt er voor Suriname een tijd aan om na een lange opleving zijn instellingen te versterken en het beleid aan te passen om een crisisperiode te vermijden.

De groei blijft sterk, terwijl de inflatie behoorlijk is afgenomen tot 2,5% per mei 2013. Het BBP is in 2012 gegroeid met 4,75%, vergelijkbaar met 2011. Het is één van de hoogste groeicijfers van de regio. De groei is gestuwd door de hoge prijzen voor grondstoffen, in het bijzonder goud. Aan de andere kant namen de prijzen voor de andere grondstoffen, olie en aluminium, af.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May