Vijf jaar geëist voor moord op broer
18 Oct 2013, 01:00
foto


Tegen Marciano M. is er op de rechtszitting donderdag vijf jaar celstraf geëist door officier van justitie, Astrid Niamat. Zij sprak hem vrij van dat hij zijn broer David M. op 14 november 2012 met opzet en met voorbedachte rade om het leven had gebracht door hem fatale messteken toe te brengen. Doodslag achtte zij wettig en overtuigend bewezen.

Niamat zei dat de verdachte niet de intentie had om zijn broer opzettelijk te vermoorden, want hiervoor waren er geen voorbereidingen getroffen of plannen beraamd, stelde ze. Ook merkte zij op dat Marciano M. een volmondige bekentenis heeft afgelegd.

Raadsvrouw Shefania Amirkhan voerde aan dat haar cliënt er spijt van heeft. Hij voelde een messteek in zijn rug en raakte daarna in een worsteling met zijn broer. Op een gegeven moment maakte hij hem het mes afhandig. Hij stak zijn broer ermee en raakte hem in de borststreek. Dit werd hem fataal. Onderweg naar het ziekenhuis overleed het slachtoffer aan bloedverlies. De advocaat zei dat Marciano M. steeds consistent is geweest in zijn verklaringen en dat hij te maken heeft gehad met een noodweersituatie. "Het ging om een noodzakelijke verdediging en ik vraag u om hem te ontslaan van alle vervolgingen en hem in vrijheid te stellen. Het slachtoffer was gewapend en hij had niks bij zich", voerde de advocaat aan.

Spijtbetuiging
Niamat deelde mee dat het de verdachte gelukt was om het mes afhandig te maken van zijn broer. Er was volgens haar op dat moment geen gevaar meer en kon hij het mes weggegooid hebben. "Er was geen onveilige situatie op dat moment, toen hij zijn broer neerstak", zei Niamat. Zij benadrukte dat zij wel degelijk rekening heeft gehouden met de verdachte bij de strafeis. Zij is zich ervan bewust dat de verdachte door dit gebeuren ook getraumatiseerd is.

Marciano M. vroeg in zijn laatste woord om naar huis te gaan. "Het was niet mijn bedoeling om mijn broer te vermoorden. Ik heb er spijt van en het is zwaar voor mij. Ook heb ik kinderen te verzorgen', stelde Marciano M.
De moeder van de verdachte en het slachtoffer verklaarde eerder in de rechtszaal dat de ruzie begon, nadat Davids vriendin gebeld had. Marciano nam de telefoon op en zei aan haar dat ze met David moet praten, want hij sms’te met de vriendin van Marciano. De vriendin wilde toen met haar vriend David hierover praten en belde steeds op. Op een gegeven moment kwam het slachtoffer boos naar de benedenwoning en begon tekeer te gaan. David M. had Marciano M. geslagen en begon alle borden en glazen kapot te slaan, verklaarde de moeder. Deze ruzie leidde tot de dood van David M.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May